Влошена е епизоотичната обстановка в страната, има опасност от втора вълна на заболяването Африканска чума по свинете, ако не се спазват мерките за биосигурност. Това за Агенция „Фокус“ проф. д-р Георги Георгиев директор на Центъра за оценка на риска по хранителната верига.

От началото на годината в страната има пет нови огнища на заболяването, временно е забранено движението на свине от и към животновъдни обекти и кланици. Проф. Георгиев отбеляза, че епизоотичното проучване за установяване на източника на инфекция в свинефермата в село Никола Козлево продължава, като предстои обследване и на фермата майка в Брестак, Варненско, за да се разбере коя от двете е първоизточник на болестта. Резултатите до момента показват, че в обекта в Никола Козлево не са взети необходимите мерки за биосигурност за недопускане проникване на болестта. Вероятно вирусът е проникнал в комплекса преди 2 януари, когато заболяването вече е било диагностицирано, каза още той.

Откриха четири нови огнища на Африканска чума по свинете у насВ засегнат свинекомплекс във Варненско се отглеждат близо 40 000 животни

"Всички ферми имат някакво отпадане на животни с около 0,35% смъртност, която се е покачила вече над 1% и се повишава след 15 декември. На 1 януари има 27 умрели прасета, а на 2 януари, когато е подаден сигналът за вземане на проби, те са 37. Вече има мозаечно разпространение на болестта в халетата, което означава, че вече има епизоотичен ход на болестта", обясни проф. Георгиев.

Броят на отстреляните диви свине, диагностицирани със заболяването Африканска чума по свинете, пък се е увеличил двойно. Епизоотично проучване ще бъде направено и по отношение на другите огнища в страната.

Унищожават над 40 000 прасета в цялата странаВсе още не е ясно какви са загубите на собствениците на свинекомплексите