За извънреден конгрес на БАПЗГ (Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи) настояват фелшерите от цяла България. Те обявиха провелия се на 11 януари в столицата - Пети конгрес на Асоциацията за нелегитимен и обвиняват ръководството в лицето на председателя Милка Василева, че техни представители нито са били уведомени, нито са били поканени, нито са присъствали на провеждането му.

Това стана ясно на провелата се през уикенда в Стара Загора Национална работна среща на членовете на Сдружението на Фелдшерите/Лекарските асистенти в България (СМФБМБ). Председателят на организацията Александър Александров обяви още, че ще сезира ДАНС и прокуратурата за финансови нарушения в БАПЗГ и ще настоява за подробен отчет как и за какво са били харчени средствата от членски внос.

Асоциацията съществува повече от 15 години , а членската й маса наброява над 50 хиляди практикуващи медицински специалисти в цялата страна. Говорим за милиони левове, подчерта Александров. Ръководството на СМФБМБ обясни още, че председателят на БАПЗГ Милка Василева официално е била поканена на срещата в Стара Загора, за да отговори на многобройните въпроси на фелдшерите. Според изнесената информация тя е отказала да присъства и е оторизирала медицинската сестра Ваня Георгиева, която е регионален координатор за Стара Загора на БАПЗГ.

Фелдшерите настояват, че не без участието на БАПЗГ, професията им е била силно обезличена и неглижирана, макар че по европейските стандарти, които страната ни е приела, професията „фелдшер” се приравнява на „лекарски асистент”. Съсловният конфликт тлее от години, тъй като основната част от БАПЗГ, вкл. и председателят Милка Василева, са медицински сестри, които се грижат единствено за собствените си професионални и финансови интереси, настояват от фелшерското съсловие.

Фелдшерите протестират, че членуват в БАПЗГ принудително по силата на Закона за съсловните организации и плащат членски внос, който буквално се удържа от заплатите им, без да го желаят. Фелдшери са правили многократни опити да напуснат организацията, но на практика това ги лишава от правото им да практикуват професията си. За абсурдния казус свидетелстват стотици фелдшери, част от които разказаха в Стара Загора как Регионалните здравни инспекции (РЗИ) по места, ги заплашват със загуба на правоспособност и уволнения, в случай че напуснат структурите на БАПЗГ.

"Нуждите на професията фелдшер не са защитени от БАПЗГ, настояват фелдшерите. Де факто фелдшерите са гръбнака на структурите на Спешна помощ в цялата страна и покриват нуждите от здравни грижи по селата и в малките населени места. Това „извиване на ръце” продължава с години", протестират фелдшерите и настояват за промяна на законодателството и обособяването им в самостоятелна легитимна структура, която да защитава интересите на професията, да се грижи за професионалното им развитие, да осигурява адекватно обучение и реализация.

Срещата в Стара Загора е приключила с решението за обща декларация, която да бъде внесена до БАПЗГ с настояването за нов конгрес.