На днешната дата се провеждат държавните зрелостни изпити по български език и литература. На тях в цялата страна ще се явят 52 089 ученици. Изпитът за дванайсетокласниците започва в 8 часа. Два часа по-късно е стартът на националното външно оценяване след 7 клас, с оценката от което се кандидатства в гимназии.

"Общо над  10 000 ученици се явяват на матура по БЕЛ в Пловдив и областта днес. Зрелостниците под тепетата и региона са 4810", това каза за TrafficNews.bg Села Недкова – есксперт по анализ на информацията в Регионалния инспекторат на МОН и зам.-председател на местната комисия за матурите.

Държавните зрелостни изпити са разпределени в 73 училища в града и областта, като навсякъде е осигурено видеонаблюдение. В залите е разрешено влизането само с бутилка вода. Забранени са телефоните, часовниците и дори химикалите. За пръв път тази година МОН ще раздава на зрелостниците черни химикалки за писане.  

Репортерска проверка на TrafficNews.bg показа, че директорските молби към майки и татковци са имали ефект. В почти всички училища, където пишат зрелостници са осигурени поне по двама родители, които ще контролират процеса.  

5270 са завършващите седми клас в град Пловдив, по данни на Регионалния инспекторат. От тях около 3000 ще кандидатстват в профилирани гимназии и специализирани училища.

В 10 часа започва и националното външно оценяване по БЕЛ за седми клас. То е в два модула. Първият модул продължава 60 минути, а вторият - 90 минути. За него учениците трябва да напишат преразказ по непознат текст с дидактическа задача.

Близо 1 500 квестори ще има в изпитните зали на седмокласниците. Най-късно до 9.45 часа всички те трябва да са заели местата си, като предварително е ясно кой ученик на кой чин ще стои. Пише се само със синя химикалка.

Елин Пелин се падна на матурата на зрелостниците - четете ТУК

TNS.bg