На всеки свети Валентин интернет се залива от снимки на известни двойки, а след това изчезват до следващия. Но истинската любов не трае само един ден в годината. В рубриката на Traffic News „Великите любовни истории на ХХ век”, всяка седмица ще ви разказваме за една гореща двойка, останала завинаги в историята с пламенната си обич и понякога с главозамайващата си скандалност - алкохол, изневери, опити за самоубийство, мафиотски връзки, разорение, падение, секс, кавги, още секс, предателство и прошка.

Рядко се случва две звезди да се сблъскат, но когато това стане, се ражда истинска Супернова. Случаят на Елизабет Тейлър и Ричард Бъртън е точно такъв. Любовта между двамата е истинска вселена от страст, светски блясък и метеоритни скандали.

Елизабет Тейлър е била омъжена осем пъти. Известна е с репликата си, че родителите ѝ са я учили, че ако се влюбиш, не е редно да имаш афера, а брак. Историята, белязала я за цял живот обаче, си остава тази с Ричард Бъртън – уелски актьор, алкохолик, женкар, секссимвол, нейн съпруг цели два пъти и любовта на живота ѝ.

Елизабет Розамунд Тейлър се ражда в Хамстед, Англия през 1932 година в семейството на американски търговци на изкуство. Когато Лиз е на 7 години, родителите ѝ се връщат в САЩ и по-точно Лос Анджелис. Известна е с репликата си, че точно те са я учили, че ако се влюбиш, не е редно да имаш афера, а брак. Историята, белязала я за цял живот обаче, си остава тази с Ричард Бъртън – уелски актьор, алкохолик, женкар, секссимвол, нейн съпруг цели два пъти. И въпреки осемте й брака, той остава любовта на живота й.

Много млада тя започва да се снима във филми и първата ѝ по-голяма роля е до самия Монтгомъри Клифт в "Американска трагедия“, когато е едва на 17. За Елизабет филмите и невероятните партньори идват едни след други. Тя снима с Рок Хъдзън, Джеймс Дийн, Пол Нюман, Катрин Хепбърн и четири години подред е номинирана за Оскар. През 1960 година Тейлър става най-високо платената актриса за ролята си на Клеопатра във филма, където започва любовта ѝ с Ричард Бъртън, който е в ролята на Марк Антоний.

Когато започват снимките на “Клеопатра”, никой не предполага, че това ще се превърне в най-касовата и скандална холивудска лента до този момент. Продукцията на филма поглъща впечатляващите 57.7 милиона долара (равняващи се днес на 472 млн.), но не бюджетът става повод за обществен скандал, а носещият се слух, че главните актьори, Бъртън и Тейлър, са започнали тайна връзка помежду си.  Въпреки че и двамата са женени към този етап от живота си, Тейлър за съпруг номер 4, Еди Фишър (когото, между другото, безцеремонно открадва от колежката си Деби Рейнолдс), а Бъртън – за първата си съпруга Сибил Уилямс, споделят, че са се влюбили един в друг от пръв поглед.

Първата им целувка, която е се случва пред камера, продължава толкова дълго, че на всички им става неудобно, а режисьорът започва да вика „Стоп!“. Това сякаш ще бележи отношенията им отсега занапред – винаги да прекаляват, унесени в страстта.

Елизабет е на 31, той на 38 – идеалната възраст да започнат да се държат като влюбени тийнейджъри. Тя се врича във вечна-обич-и-любов на Ричард Бъртън в брачна церемония, която се състои в хотел “Риц-Карлтън” в Монреал, пресата бърза да окачи с помпозния етикет “сватбата на века”.

Първият им брак продължава 10 години и бива наситен с нездравословни количества алкохол, невероятен медиен интерес, лъскави светски събития, страстни целувки, разгорещени спорове и разменени обиди.

Първите пукнатини върху иначе безупречната фасада на този брак започват да се появяват едва няколко месеца след сватбата. Лиз изпада в емоционални изблици и в тези моменти тя далеч не е приятната гледка от големия екран, а Дик започва да прекарва повече време, отколкото е здравословният максимум, в компанията на бутилките с алкохол. Всъщност още в началото на връзката си и двамата знаят, че се обвързват с човек с проблеми. Техен приятел си спомня, че по време на една вечеря още преди да се съберат официално, Лиз положила глава на рамото на Бъртън, казала: “Чудя се дали този мъж някога ще ми стане съпруг.” На което Бъртън отвърнал с усмивка: “Ако първо не се избием взаимно.”

Тези уж невинно изречени реплики след време ще се окажат пророчески.

Може би за тях е било някаква игра. Може би за тях е било точно това, тъй като никой от двамата не крие, че е лудо влюбен в другия. Това обаче не попречва на Ричард да изневери на Елизабет. Апокалипсисът в отношенията им е като написан по сценарий – силни емоции, публични размени на обиди, сълзи, алкохол, търсене на утеха в бурни партита и т.н.

И сякаш всичко би приключило дотук. Минават осем години, през които и Бъртън, и Тейлър неуморно се снимат, пият, друсат се с хапчета и правят секс с други хора.  Обаче нищо и никой не може да ги държи прекалено дълго прекалено далеч един от друг. Един ден се срещат, уж за да обсъдят някои финансови дела, обаче накрая се озовават, плачейки в обятията си. Женят се отново, този път тайно, през октомври в националния парк “Чобе” в Ботсвана. Оженени през 1975 година, през 1976 вече се развеждат с гръм и трясък за радост на всички папараци и жълти медии.

Още преди официално да подпишат документите за развода, Ричард търси утеха от непрестанните скандали с Елизабет в обятията на бъдещата си съпруга Сузи Милър. Тейлър от своя страна не губи време и още същата година застава пред олтара (за седми път) рамо до рамо със заможния Джон Уорнър. Бракът ѝ с него продължава шест години, точно толкова, колкото и този на Бъртън с Милър. Случайност? Едва ли!

През 1982 Лиз Тейлър навършва 50 години и кани на партито Ричард, с когото, въпреки дрязгите, изневерите и цялата драма, са останали близки приятели. Бъртън, разбира се, уважава юбилея на бившата си, а с това тръгват и слуховете, че двамата имат намерение отново да се съберат.

На 5 август 1984, 58-годишният Ричард Бъртън умира от инсулт в швейцарския си дом. Дни преди смъртта си пише писмо на Лиз Тейлър, което пристига в дома й в Бел Еър малко след като тя се е върнала от погребението му. Години по-късно, вече прикована в инвалидна количка, Лиз го прочита през сълзи и го заключва в едно чекмедже. До края на живота си през 2011 г. тя отказва да разкрие съдържанието му. Спекулира се, че в писмото си нейният обичан Дик е изявявал желание да даде на връзката им още един шанс. В документалния филм от 2010 г. “Furious Love” (Бясна любов) Тейлър казва: “Внимателен и любящ – такъв беше Ричард. Още от онези първи моменти в Рим ние бяхме лудо, силно влюбени един в друг. Разполагахме с много време, но то така и не ни стигна.”

Запитана веднъж защо връзката ѝ с Бъртън все не се получава, въпреки невероятната им страст, тя отговаря „Може би се обичахме прекалено много...“ Тяхната безпощадна и помитаща всичко по пътя си любов продължава да витае като ореол около имената им и да ги свързва завинаги, по-силно от всеки земен съюз.

В нас обаче няма и капчица съмнение, че въпреки многото си бракове, извънбрачни връзки и невинни забежки, Бъртън и Тейлър, известни повече като “Лиз и Дик”, продължават да се обичат силно и в отвъдното.