На всеки свети Валентин интернет се залива от снимки на известни двойки, а след това изчезват до следващия. Но истинската любов не трае само един ден в годината. В рубриката на Traffic News „Великите любовни истории на ХХ век”, всяка седмица ще ви разказваме за една гореща двойка, останала завинаги в историята с пламенната си обич и понякога с главозамайващата си скандалност - алкохол, изневери, опити за самоубийство, мафиотски връзки, разорение, падение, секс, кавги, още секс, предателство и прошка.

Тази седмица ще се върнем назад до една от най-коментираните авантюри  на 20 век.- Мерилин Монро И Джон Кенеди.  Докато едни медии раздухват историята, други се питат „дали изобщо”, а трети – „Кога и до колко”.  Появата на новия филм базиран на биографията на Мерилин разуни духовете отново и подпали старите клади от клюки и конспирации.

Родена като Норма Джийн Мортенсън, Монро постига успех с участието си във филми като „Ниагара” и „Господата предпочитат блондинки”. Популярността й продължава да нараства, тъй като тя участва в множество други проекти, като „Как да се омъжиш за милионер“,„Принцът и шоугърл“иНякои го обичат горещо. Монро бързо се утвърждава като една от най-популярните акриси.

Но колкото повече нараства нейната известност толкова по- скандална се оформя и личността й от вестниците. Не че тя прави усилие да промени това. Веднъж когато критици и зрители осъдили облеклото й с думите, че щяло „да бъде по-добре да се беше облякла в чувал за картофи”, фаталната дама на Холивуд прави точно това пуска фотосесия, на която е с секси и провокативна рокля от зебло, буквално взето от чували. Доста смело, а?

Но каква е била истинската тя, зад цялата напереност?

Оглеждайки се в огледалото, най-сексапилната блондинка на всички времена, вижда образа на неудачница, чието единствено желание е да намери любов. “Няма да позволя... да не ме обича!” - пише Мерилин в дневника си. За да постигне тази илюзорна цел, краткият й живот е белязан с три официални брака, въпреки, че тя винаги ужасно се е страхувала да бъде нечия съпруга, защото животът я научил, че един човек не може да обича друг до края на живота си.

Не й липсват и афери с някои от най-големите имена от онова време, като Франк Синатра, например. Но най-дълго и разпалено коментираната връзка е тази с Джон Кенеди. Тя е тема на обсъждане и до днес.

Конфликтът на интереси на тогавашния сенатор и актрисата е стар колкото света. Мерилин е просто секс играчка за него, макар и скъпа. Тя мечтае той ще се разведе с “грозната” Джаки и ще се ожени за нея...

Според биографа Джеймс Спада, който е съавтор на Monroe: Her Life in Pictures, актрисата се среща с Дж.Ф.К. за първи път през 1954 г., след като е представена от Peter Lawford, актьор и зет на Дж.Ф.К. Има оскъдни фотографски доказателства за тях двамата заедно. Всъщност може би единствената налична тяхна снимка в една и съща стая е тази, направена от Сесил Уилям Стоутън, официален фотограф на Белия дом, който е уловил срещата на афтър парти, организирано от изпълнителния директор на Холивуд Артър Б. Крим в Ню Йорк. Снимката показва Монро, Джон и Робърт Кенеди, тогавашен главен прокурор на САЩ, разговарящи помежду си.


През 1960 г. Кенеди става президент и няма никакво намерение да се развежда със съпругата си, но това не му пречи да продължи “тайно” да се среща с Мерилин... Но тайната винаги става явна.

През 1962 г. актрисата пътува до Ню Йорк, за да поздрави президента за честит рожден ден. Облечена в предизвикателна рокля, Мерилин изпява “Честит рожден ден г -н Президент” толкова чувствено, толкова сърдечно, че всички съмнения в чувствата й напълно са разсеяни.

Има много спекулации около истинската история на Мерилин Монро и нейната връзка с братята Кенеди. Въпреки че потвърдените подробности за връзката им са оскъдни, има разкази на хора, близки до Монро, които предоставят донякъде разбираема картина за това какво може да се е случило между тримата. Както каза Джеймс Спада пред People: „Беше доста ясно, че Мерилин е имала сексуални отношения както с Боби, така и с Джак.“ Мерилин Монро: Биографията на Доналд Спото от 1993 г. твърди, че са потвърдени само четири срещи между Монро и Джон Кенеди, които са се състояли между октомври 1961 г. и август 1962 г. (месецът на нейната смърт).

Въпреки че естеството на техните срещи остава до голяма степен мистерия, книгата описва телефонно обаждане, проведено от актрисата до нейния масажист Ралф Робъртс, което сочи възможността истинските Мерилин Монро и Кенеди наистина да са били в романтична връзка, макар и кратка. Според книгата на Спото обаждането се случи през март 1962 г. по време на парти в къщата на певеца Бинг Кросби в Палм Спрингс. Робъртс твърди, че актрисата поискала съвет как да направи масаж, след което Робъртс уж разговарял с Джон Ф. Кенеди по телефона:

В един момент тази връзка за Джон, надявайки се да бъде преизбран за втори мандат, се превръща в тежест. Той започва да избягва срещи, не отговаря на нейните съобщения и телефонни обаждания.

Джеймс Спада каза още, докато говори с People , че Джон Кенеди е прекратил аферата си с Монро, след което изглежда, че актрисата се е обвързала по-сериозно с Робърт Кенеди. В документалния филм на Netflix Мистерията на Мерилин Монро: Нечуваните касети , икономката на Монро, Юнис Мъри, твърди, че „Кенеди са били много важна част от живота на Мерилин“. Твърди се обаче, че отношенията на Мерилин Монро с тях са били обтегнати, което е довело до нейната смърт. Мъри твърди, че Боби Кенеди е бил в къщата на актрисата в деня, в който е починала. Според документалния филм, той е отишъл да прекрати връзката им.
Това, което се случва, от което Монро се страхува през целия си живот, че ще остане сама, се случва. Уви, Мерилин, която отчаяно се нуждае от истинска любов и подкрепа, не я получава...

На 4 август 1962 г., на 36-годишна възраст, Мерилин Монро е слага край на живота си.
Официалната версия е самоубийство, но хронологията на събитията, както и големият брой неясноти около смъртта на една от емблемите на Холивуд, и до днес карат мнозина да смятат, че нещата не са се случили точно така, както официалните версии посочват.

А може би най-известната любовна история на 20 век няма щастлив край.