На всеки свети Валентин интернет се залива от снимки на известни двойки, а след това изчезват до следващия. Но истинската любов не трае само един ден в годината. В рубриката на Traffic News „Великите любовни истории на ХХ век”, всяка седмица ще ви разказваме за една гореща двойка, останала завинаги в историята с пламенната си обич и понякога с главозамайващата си скандалност - алкохол, изневери, опити за самоубийство, мафиотски връзки, разорение, падение, секс, кавги, още секс, предателство и прошка.

Омар Шариф е египетска филмова звезда.  Той става световен кумир на публиката и световна мега кинозвезда, главно с участията си в американски и британски продукции. Играе романтичен герой, в който зрителите се влюбват и го приемат за напълно автентичен с героите му. Египтянинът Омар Шариф, запомнен най-вече с касовите филми "Лоурънс Арабски" и "Доктор Живаго".

Екзотичната му красота прави силно впечатление на екрана. За пръв път се снима във филма "Шайтан Ал Сахра" ("Дявол на пустинята"). Именно в този филм среща съпругата си Фатен Хамама, която по онова време вече била утвърдена актриса. 

Любовната история между двамата започва буквално пред камерите точно преди 60 години. На по 23 са, тя вече е звезда на египетското кино, което през 50-те години на XX век изживява своя „златен век“, а Омар Шариф е още почти неизвестен.

През 1954 г. Фатен Хамама започва да снима нов филм, за който обещава на продуцентите, че най-после ще се целуне с главния герой пред камерата. Естествено, египетските филми, както и индийските в онези години, че и днес, представляват основно разтърсващи сълзливи мелодрами. Звездата Фатен поставя едно-единствено условие – тя също да одобри актьора, с когото ще трябва да се целува. На кастинга канят Омар Шариф и той произнася монолога на Хамлет „Да бъдеш или да не бъдеш“ в оригинал. Кралицата на египетското кино не знае и дума английски, но много харесва черновеждия смугъл Хамлет-Шариф.

По това време Фатен все още е с известния египетски режисьор Езел Зулфикар, за когото е омъжена от 16-годишна и на когото до голяма степен дължи кариерата си. Двамата имат и дете. Така че когато Шариф застава пред нея, изстрелвайки гениалния Шекспиров въпрос „Да бъдеш или да не бъдеш?“, тази реплика се оказва съдбовна за Фатен.

Тя е тази, която трябва да направи голямата промяна, тя е тази, от която зависи ще я бъде ли, или няма да я бъде любовта им с Омар Шариф. Освен това, макар и кинозвезда, тя все пак е мюсюлманска жена.

Да се реши на развод, да напусне съпруга си, на когото дължи много, да раздели детето си от баща му и всичко това в средата на 50-те в Египет – поредица от смели решения, които Фатен Хамама взима в името на новата си любов.

Двамата се женят през 1955 г. Живеят заедно в продължение на 19 години, снимат заедно поне 10 филма и, отвън погледнато, са щастливи. Омар Шариф, който е от християнско семейство, дори приема исляма в чест на любимата си. Бракът им му носи късмет. Той се сдобива и със син - Тарек Шариф.

Омар и Фатен се развеждат през 1974-та година, след като официално имали брак, но живели разделени повече от осем години. Според биографите на актьора причина за раздялата им станали освен заетостта на актьора и наложените от правителството на Насер ограничения за пътуване.

Дълго време причините за развода тънат в неизвестност, докато в едно интервю Омар Шариф не споделя, че той го е поискал като предпазна мярка. „Напуснах Кайро и отидох в Холивуд през 60-те, когато Меката на киното беше като Содом и Гомор. Бяха годините на всичките онези рок звезди, на „Бийтълс“ и „Ролинг Стоунс“, на групитата. До този момент бях виждал само жени с покрити до врата, глезените и китките на ръцете тела. Америка буквално ме шокира с разголеността си. Бях убеден, че върху ми ще се хвърли някоя глупава старлетка с големи гърди, аз ще се влюбя в нея, а за жена ми, която вече бе навлязла в по-зряла възраст, ще е късно да започва живота си наново.“

Единствената му законна съпруга Фатен имала един брак преди, и един след този с актьора, а Омар Шариф след развода си с нея, никога не се оженил повторно. Вероятно Фатен е единствената негова любов, макар и да не го признава. Защото след развода им жена му е тази, която си намира нов мъж и ново семейство, а той е този, който остава сам.

Този забележителен човек бил освен космополитен актьор, и истински полиглот - говорел свободно английски, френски, арабски, италиански и испански езици. Другата му страст били конните състезания и бриджа. Под знака на Овена, Омар Шариф бил импулсивен и напорист - истински мъжкар, който бързо покорявал женските сърца, но веднъж признава, че никога не е изпитал любов. "Имах много кратки афери и нито една любов", признава Шариф в интервю.

Египетският принц на световното кино оставя филмография от над 100 филма и сериали.

През 1992 г. се налага да м направят сърдечен байпас. През май 2015 г. е  разкрито, че Шариф страда от болестта на Алцхаймер. Умира на 10 юли 2015 г., след като претърпя сърдечен удар, но споменът за този екзотичен мъж и изключителен актьор ще остане завинаги.