"Скритите послания с  Красимир Куртев“ - Скъпи читатели на Trafficnews, добре дошли в рубриката! В поредното издание ще засегнем темата - Как влияят минерали и кристали на чакрите?

Има седем основни чакри в човешкото тяло, които са описвани от хилядолетия от мистици и лечители, както и пет главни чакри извън тялото над главата.  Към тях би следвало да се добавят и сребристите чакри - очите, ала никой така и не споменава за тях. Ако поддържаме тези вортекси от енергия чисти и функциониращи си осигуряваме здраве и просперитет не само за физическото, но и за фините тела.

 „Ако са греховете ви като мораво, Ще станат бели като сняг; Ако са румени като червено, Ще станат като бяла вълна.”-  Исая 1:18.

 Фактически съществуват хиляди енергийни центрове, запознатите с литотерапията, знаят, че всяко място, където се пресичат два енергийни меридиана е малка чакра. Повечето от блокажите в енергийния поток, които създаваме, са в нашето ментално тяло /около 60 см. около физическото тяло / или в емоционалното ни тяло / около 20 см. около физическото тяло / или във физическото тяло.

Цветовете дадени за всяка от чакрите са цветовете, които ще отворят този център. Тук е мястото да отбележа, че цветовете на чакрите съответстват на цветовете на различните камъни.

На върха на главата се намира Коронната Чакра божествена връзка между индивида и Всемира. Също така е и мястото, през което жизнената сила навлиза в цялата система от чакри в тялото. В недоразвито състояние размерът на Коронната Чакра е като на останалите.

С развитието тя расте и накрая обхваща цялата глава. Нехармонична Коронна Чакра може да причини: прекомерно центриране в себе си, липса на духовност, слаб контрол върху заобикалящата действителност и слаб поток от енергия през цялото време.

Основни камъни : Аметист, бял или прозрачен кварц

Третото Око – основни камъни: Лазурит, Сапфир

Намира се на линията на веждите между очите. Често е виждана като тъмно индигово синьо с или без виолетово, понякога с розово-черешов цвят като сияние около чакрата.

Когато е развита, центърът й се превръща в изгарящо Бяло. Това е центърът, в който ние сме едно с Божествената сила. Това е едно от двете места, през които духът може да напусне тялото /например при астрална проекция/. Този център е физически, но се намира в четвъртото измерение.

Не хармоничната чакра причинява загуба на паметта, мигрена, безсъние, невралгия, високо кръвно налягане, лумбаго, ишиас, слаба имунна система.

В ямката на гърлото се намира друг жизнен център – Гърлената чакра – основни камъни : Аквамарин ,Азурит. Предимно син с по-светли области на синьо и зелено. Тази чакра е много важна за комуникацията, не само външна, но и вътрешна.

Тя е един вид „преводачът” на вътрешните чувства и външните впечатления, свързана е с цикъла на даване и приемане, или обмен на информация. Не хармоничната Гърлена Чакра може да причини: постоянни настинки, удължаване на периода на излекуване, гърлени инфекции, говорни и комуникационни проблеми, също може да доведе до неприятен и сух говор и да повлияе ендокринната система.

 Сърдечна чакра - основни камъни : Розов кварц, Концит и Жадеит / жад / 

Намира се в центъра на гърдите, цветът й е златен, но много пъти може да варира от жълто-златен до меко оранжев. Когато не е отворена е зелена или да ги заземи във физическото тяло и физическия план. Лечители / от всички форми / използват тази чакра в дейността си, защото сърдечният център може да трансформира болестта в много по-лека форма, която след това преминава през Чакрата при стъпалата и в Земята за по-нататъшна обработка.

 Трябва да подчертая, че истинската сърдечна чакра не е физическото сърце, а мястото, в което Душата се свързва с физическото тяло - тимусната жлеза. В някои учения тя е наричана Висша сърдечна чакра, докато в действителност тя е оригиналната сърдечна чакра.

 Концентрирането на прекалено много енергия във физическото сърце, мислейки че то е вашата сърдечна чакра може да доведе до многобройни болести, най-вече в сърдечносъдовата дейност. Нехармонична Сърдечна Чакра може да причини: белодробни и сърдечни заболявания /например ангина от пренатоварване /,астма, епилепсия, фиброза, хроничен бронхит, депресия, клаустрофобия.

 Слънчевият сплит – основни камъни: Цитрин , Топаз

Тази чакра също притежава свойството да се отмества вляво или вдясно, както сърдечната чакра. Цветът й е жълт, но много често е замърсявана от за действие/ изява; способност да се довеждат нещата до край. Слънчевият сплит е другото място през което Духът може да напусне тялото. Това е най-чувствителната от всички чакри и през нея най-лесно се изпраща енергия. Нехармонична, тази чакра причинява: проблеми с адреналина, нервите, кожата, черния дроб, панкреаса, жлъчката, половите органи, артрит, херния, диабет, анорексия.

 

Непосредствено над половите органи се намира Половият център- основни камъни: Карнеол, Тигрово око. Обикновено цветът й е оранжев. Този център разпределя / но не изцяло / енергията по време на сексуален акт. Нехармонична полова чакра може да причини: дисбаланс в ендокринната система, проблеми с мускулите, лошо усвояване на витамин С, проблеми с щитовидната жлеза, проблеми със съня и депресия.

 

Коренната или наричана още Базисната чакра – основни камъни: Червен гранат, Опушен кварц се намира в основата на гръбнака. Обикновено е червена или тъмно оранжева на цвят. Този център е първият, който се променя с активирането на кундалини в тялото. Тук са животинските инстинкти и всички неща, необходими за оцеляването. Тук сме силни или се чувстваме такива, защото енергията е в сурова форма и много близо до физическия план.

Нехармонична първа чакра може да причини: сексуални или репродуктивни проблеми, проблеми с кръвообращението, синдром на хроничната умора.

  Чакрата при стъпалата – основни камъни: Яспис, Пирит

Тази чакра понякога е възприемана като част от Базисната. Намира се в задната част на стъпалата /забележете, че макар да е на две места - на всяко стъпало - става дума за една чакра /. Цветът й се променя често - тъмно кафяво, тъмно зелено или мръсно жълто. Този център е отговорен за пренасянето на енергия от цялата ви система към Земята. Добре хармонизирана чакра при стъпалата ще ви държи постоянно заземени и концентрирани в делата ви.

Нехармонична чакра причинява: мързел, лоша концентрация, хвърчане в облаците, илюзии, както и невъзможност за трансформиране на енергиите от по-висшите чакри. Добра терапия за този център е ходене бос по земята или пясъка, както и масаж.

 Звездата на Земята – основни камъни: Оникс, Берилий 

Един от най-важните и непознати енергийни центрове. Намира се на около 30 см. под стъпалата ви и е единствената чакра, която е незавършена като структура и енергии. Това е центърът, който ни превръща от Безграничност от Светлина в хора.

Звездата на Земята засиява в ослепително Бяло и ни помага да живеем напълно пълноценно и проявяващи всички вътрешни качества на духа във физическите си действия. Духовното ни развитие ще превърне този център в Завършен.

 Звездата на Душата – основни камъни бял и черен Кехлибар 

Осмата чакра се намира на около 30 см над главата, първата от Висшите чакри, наричана още Тронът на Душата. Изгарящо зелено-виолетова, което е най-близкият цвят до ултравиолетовото на този център или искрящо бяла на цвят. Това е чакрата на Божествената Любов. Едно ново начало, което е резултат от из кристализиралата духовност. Това е и мястото, където са всички кармични отношения, всички енергийни модели, създавани през всичките ни животи.

При отварянето на тази чакра човек навлиза в четвъртото измерение, нов духовен светоглед започва да се оформя и започваме да прекрачваме границата на индивидуалността. От тук започва безкрайния ни път към звездите и тук който има нещо човешко. Чрез Звездата на Душата получаваме възможността за качествено нов тип пътуване извън тялото, така нареченото телепортиране.

 Чакра - храм, в който можем да видим всичките си прераждания и енергиини модели, които сме създали. Средният брой прераждания, които всички сме имали на тази планета е около 2000 - 2500. В Осма чакра са енергийните отношения, които ни държат в системата от реинкарнация и ни приковават към Земята, не ни позволяват да се съединим с по-висши сили, същества и енергии.

 Отваряйки се Звездата на душата ще ни разкрие един нов свят пред нас, ние не само ще осъзнаваме този нов свят над нас, но и започваме да премахваме енергийните връзки, които ни пречат да бъдем свободни.

 „Това е естествен процес, и когато индивидът е готов, той се отказва от своята "човечност", за да се докосне до нещо много по-великолепно, изпълнено с любов и божествено безкрайно.”  Заради силните кармични връзки, този център не се отварял лесно Завистта, злобата, лицемерието, суетността и всичко материално в нас са една съвкупност наречено съпротивление към Безкрайността.

 

* От книгата " Великата симбиоза" от Красимир Куртев