Първият робот-сервитьорка се намира в заведение в Кабул. Той предизвиква радост, но и опасения. Това е Тимеа. Носи храна и в същото време изборът й изглежда е постигнал целта си. Това е хубава инициатива. Доволна съм да видя, че моята страна се развива. Действа вдъхновяващо, споделя клиентка на заведението.
Роботът е японски и е радост за очите на много хора в разкъсваната от конфликти страна, както и повод за гордост, особено за младите, съобщава БНТ.

Наслаждаваме се като гледам робот да сервира на клиентите в ресторанта.Това означава, че технологиите в Афганистан се развиват, казва друг клиент. Управата на ресторанта е доволна. С робота те естествено гледат в бъдещото. Нашата цел е да мотивираме нашата младеж да види робота и да се заинтересува от инвестиране в такива технологии. Искаме техните иновации в бъдеще, твърди меиджърът на заведението.

Висок 150 сантиметра, роботът е градска знаменитост от един месец. Изпълнява само рутинни задачи. Сред тях е и да пожелае Честит рожден ден. От афганистанската министерство на комуникацията и технологиите обявиха, че подкрепят тази инициатива, но някои афганистанци виждат в Тимеа заплаха за работните места.