Останки на неизвестен досега вид праисторически човек са открити в пещера в Южна Африка, съобщиха световните медии.

Учените, намерили вкаменелостите, ги нарекоха хомо наледи - по южноафриканското име на мястото, където са открити. Те твърдят, че тези прачовеци са от рода Homo, към който се числи и модерният човек.

Изровени са над 1500 кости, принадлежащи на поне 15 души. Те са на различна възраст - от деца и юноши до старци. В района имало още хиляди праисторически скелети.

Предстои да се определи откога са останките, но според учените тези наши праотци са живели преди 20 000 до 2 млн. години, пише “Нешънъл джиографик”. Скелетите са в удивително добро състояние, дори костиците на вътрешното ухо са цели и идеално запазени.

Находката е открита с помощта на пещерняци, които преди две години се натъкнали на човешки останки на дъното на трудно достъпна цепнатина на пещерата Rising Star (Изгряваща звезда) на 50 км от Йоханесбург. За да ги извадят от дълбоката 40 метра и много тясна кухина, вътре спуснали екип от 6 дребни и слаби изследователки.

“Мястото, където са открити, говори, че може да са положени там от други представители на същия вид, тоест са извършванипогребания.

Такова поведение е необичайно за примитивния човек”, казва проф. Крис Сринджър от Лондонския природонаучен музей.

Скелетите съчетават черти на древна човекоподобна маймуна и на модерния човек. Мозъкът и зъбите са малки като на горила, гръдният кош е тесен и по-скоро маймунски. Формите на горната част от тялото повече напомнят за човекоподобния австралопитек. Но дланите, китките, краката и глезените са близки до тези на хомо еректус - предтеча на модерния човек, обитавал Южна Африка преди 1,5 млн. години.

Крайниците говорят, че този новооткрит вид е ходел изправен и си е служел с оръдия на труда.

“Oткрихме нов представител от вида Homo, което е забележително”, каза ръководителят на проучването Ли Бъргър, палеоантрополог от Йоханесбург.

Той описа прачовеците като слаби, с дълги крака и малки глави. Мъжете, каза ученият, са с височина 152 см, а жените - малко по-ниски.

Според Ли Бъргър откритието опровергава теорията за линеарно развитие на човека. Викторианската идея за човешката еволюция като стълба се оказва погрешна. Това е доказано и от други находки, но хомо наледи потвърждава идеята, че е имало разнообразие в миналото ни, казва той.

За да бъдат датирани точно, костите ще бъдат подложени на тест с въглерод, но чак след като ги проучат подробно, за да не се повредят.

Известни учени оспориха важността на находката с аргумента, че подобни останки от прачовеци са вече откривани, пише “Дейли телеграф”.

Фактът, че скелетите са в пещера в Южна Африка, за пореден път потвърждава, че именно африканският континент е люлка на човечеството, коментира Би Би Си. 

Още новини ТУК

TrafficNews.bga