Френските винопроизводители, работейки над подобряването на качеството на продукта си и над условията за съхранение, са решили да отворят изба на дъното на Атлантическия океан. В края на юни компанията  е складирала няколко десетки бутилки с вино на дълбочина 90 метра край бреговете на остров Уесан, съобщи в."Локал".

Предвижда се бутилките да останат на дъното на океана от 9 до 24 месеца. В компанията отбелязват, че така искат да ускорят процеса на стареене на алкохола. В експеримента участват три сорта вино от 2011 година: "Шато гран пюи дюкас" /Chateau-Grand-Puy Ducasse/, "Шато мене" /Chateau Meyney/ и "Шато бленян" /Chateau-Blaignan/.

"Океанът ще осигури идеалните условия за съхранение и подобряване на нашите вина. Сортовете бяха подбрани специално за подводно съхранение, което може да промени както самата бутилка, така и нашия продукт" - заявиха от компанията.

От фирмата добавят, че на дъното на океана "няма дневна светлина, а температурата остава стабилна през цялата година". Въпреки това подводното съхранение има и значителен недостатък в сравнение с класическите изби: в Атлантика понякога има бурни течения, което може да се отрази неблагоприятно върху качеството на виното и да застраши неговата сигурност.

За да се противопоставят на стихията, сътрудници на компанията Амфорис /Amphoris/, специализирана в съхранение на вина и шампанско под водата, е разработила специални "стилажи", които трябва да предпазят бутилките от бурите.

Производителите на вино обещават специални дегустации, след като бутилките отново бъдат извадени на повърхността. По време на церемонията специалисти ще сравнят вкуса на "подводното" вино с този на напитката, която се съхраняват в нормални изби според всички правила.