Температурите бавно, но сигурно вървят нагоре , а броят на дрехите, с които излизаме облечени намалява. Идва време да извадим  пролетно – летния гардероб  и да приберем палтата, якетата и ботушите. Вероятността  при смяната на гардероба да се натъкнем на дрехи с етикети, които дори не сме имали време на облечем, е доста голяма. Никой не е застраховам от „емоционални” покупки -  рокля, която на актрисата от сериала й стоеше страхотно, онези джинси, в които си обещахте да влезете , след като свалите заветните 2 кг и зелените обувки, които си поръчахте онлайн.

Бързата мода или fast fashion  индустрията вече взема застрашителни размери. Във Франция вече обсъждат законопроект, който да ограничи  притока на евтини, масово произвеждани облекла, с произход предимно от Китай.  Модата е сред секторите с най-много отделяни емисии на парникови газове. Франция се стреми да намали привлекателността на бързата мода, което се случва за първи път, и по този начин да помогне за ограничаване на замърсяването.

 Проблемът придобива все по-внушителни мащаби. Какво можем да направим, за помогнем на планетата?

В момента купуваме с 60% повече дрехи и ги пазим за два пъти по-кратко време, в сравнение с 2002 г. (преди 17 години) . Огромен процент от тях се озовава на сметището – в Австралия например 6000 кг дрехи се изхвърлят на всеки 10 минути.

Какво да правим със старите дрехи?

За съжаление даряването на дрехи вече не е решение – количеството облекла, което се произвежда,  надвишава многократно броя на хората, които биха имали нужда от тях. Решението е в осъзнатото пазаруване и внимателното избиране на малко, но качествени дрехи, които ще обичаме дълго – независимо дали става дума за нови или употребявани такива.

И все пак трябва да направим нещо с дрехите, от които вече нямаме нужда.

Какви са вариантите?

  1. Размяна на дрехи – възможно е да го направите в офиса или да се насочите към някой от сайтовете за размяна на дрехи.

 2. Продайте дрехата . В интернет има десетки сайтове , които изкупуват и продават дрехи втора употреба. Условието е да са в добро състояние.  Подарете я на приятел, който я иска.

 3.Дарете дрехите, но само ако намерите хора или организация, които действително се нуждаят от тях.

 4.Използвайте контейнерите за текстил, разположени от общините или неправителствени организации. След съответното третиране сортираните дрехи могат да бъдат повторно използвани като дрехи втора употреба, парцали за почистване, рециклирани влакна, изолационни материали и пълнежи или като алтернативно гориво в специални инсталации на енергоемки производства

 Контейнери на БЧК  може да намерите на следните адреси:

ул. „Кракра“ 6, ул. „Стойчо Мушанов“ 48, ул. „Поп Богомил“ 32, ул. „Полковник Сава Муткуров“ 40, Кючук Париж, ул. „Македония“ 97, Христо Смирненски, бул. “Пещерско шосе“ 36, Тракия, „Освобождение“ 47, ул. “Менделеев“ 12

 

  1. Рециклирайте! Дори една дреха вече да не става за носене, можете да ѝ намерите друго приложение в дома. Старите дънки или пуловер могат да се превърнат в калъфки за декоративни възглавнички, а скъсаните тениски – в парцали за почистване. Скъсаните джинси , които този сезон не са модерни , могат да се превърнат в къси панталони, а  няколко копчета и дантела  могат да променят  роклята, която ви е омръзнала или старата ви чанта. Просто трябва малко въображение!

И последно! Ограничете пазаруването!