На този ден Българската православна църква отбелязва Стилиян Пафлагонийски

Стилиян Пафлагонийски, наречен още Детепазител e християнски светец.

Свети преподобни Стилиян Пафлагонийски Детепазител е роден и живял в периода между 400 и 500 г. в областта Пафлагония, простираща се покрай южния бряг на Черно море в Западна Мала Азия.

Счира се, че той е бил чудотворен лечител на децата, заради което има прозвището "Детепазител". Името му произхожда от глагола "стилоно", което в превод от гръцки означава "укрепва" или "укрепващ здравето на децата". На иконите най-често се изобразява как с дясната си ръка извършва "благославящ" жест, държи патерица, сочи дете или държи в лявата си ръка пеленаче. Почита се особено много като покровител на кърмачетата.

 Според народната вяра през целия ден не се работи нищо в къщи, за да не боледуват децата. Жените месят и раздават питки и варена царевица за здраве на децата.

Имен ден празнуват всички, които носят имената Стилиан, Стела, Стилиана, Стиляна, Стилян, Щилиян, Щилияна, Щерян, Щеряна и други.

 

През 1956 г. се състои премиерата на първия български цветен филм „ Точка първа”

„Точка първа“ е български игрален филм, по жанр– драма, на режисьора Боян Дановски и по сценарий на Валери Петров. Оператор е Васил Холиолчев. Музиката във филма е композирана от Петър Ступел. „Точка първа” е първата българска цветна продукция. Нещо повече – това е първият филм, в който участва великата и неподластна на времето Стоянка Мутафова

Сюжетът разказва за една „тиха улича в столичен квартал. Малката Веска излиза от къщи незабелязано и отива при децата. След много игри и приключения, Веска предприема сама дълга разходка из града. Майка ѝ сериозно се разтревожва и всички хора започват да търсят изгубеното дете. Вечерта Веска се връща... Накрая тя е в прегръдките на майка си, а всички хора са засвидетелствали човешката си солидарност и любов към децата..”

През 1789 г. в САЩ започва честването на един Ден на благодарността, обявен за национален празник през 1863 г. от президента Ейбрахам Линкълн.

Денят на благодарността е национален празник, празнуван на различни дати в Канада, САЩ, някои от Карибските острови и Либерия. В САЩ се чества на 4-тия четвъртък на ноември, а в Канада – на 2-рия понеделник на октомври. В тези страни той е официален празник.

Традицията на празника в САЩ и Канада води началото си от английските заселници, но в Обединеното кралство той не е основен празник. Подобни празници съществуват и в Германия и Япония.

По своята същност това е религиозен празник, изразяващ благодарността на хората към Бог за плодородната реколта и нещата, които са придобити през изминалата година благодарение на Неговата щедрост. Празникът е един от най-обичаните и почитани в САЩ, като с времето все повече се превръща в светски. Понякога съвсем небрежно го споменават като „Turkey Day“ ( в превод: Ден на Пуйката). Денят на благодарността датира от времето преди създаването на Съединените щати.

Общоприето е за начален ден на празника в САЩ да се счита 4 декември, когато първите пилигрими са празнували Деня на благодарността, след като са оцелели с помощта на индианци през първата тежка зима от пребиваването си на американска земя.