Най-добрата майсторка на калоферска дантела, карловката Галина Симеонова подари един от най-старите модели създаден отпреди близо век - розата, на музея на финото плетиво в белгийския град Брюж. Градът се смята за родното място на този вид дантела. От Белгия плетивото било пренесено преди 100 години в Калофер, пише karlovopress.com .

Галина избрала да изплете и подари точно това произведение, защото розата е символ на България. Моделът е известен като Бялата магия, защото се изработва от бял памучен конец:

Карловката споделя, че да посети музея в Брюж, за да обмени опит и да се запознае с майсторките на прочутата брюкселска дантела е било нейна мечта от момента, в който се е запознала с красивото плетиво. Никой там не беше чул за Калофер и за България, че се работи по този начин, те останаха много изненадани и им хареса това, което показах, каза майсторката.

Преди 30 години, когато е работила за карловски вестник, Галина се среща с една от най-добрите в занаята.  Отидох да напиша очерк за една от майсторките, Пенка Опева се казва, отидох да разговарям с нея, но тя ми извади един куфар с такива дантели и аз просто както казват любов от пръв поглед, аз още връщайки се в редакцията казах, че това е точно за мен, разказва тя. От тогава дантелата става хоби за Галина и начин да подпомага семейния бюджет. Всяка година в началото на юни месец тя изнася от дома си цилиндъра и совалките, за да плете пред очите на хиляди туристи от цял свят, които посещават Стария Несебър.

Майсторката вярва, че занаята й има бъдеще в България, тъй като самата тя вече е научила сина си, жените и момичета от фамилията да плетат дантела. Нейна болка обаче остава това, че не среща необходимата подкрепа в родния й град, за да започне да обучава деца. А иска да го прави съвсем безплатно. Едно от последните предизвикателства пред майсторката е поръчка от клиент, да изплете рамка за кадилак от 1967-ма.