От 9 до 14 декември в София ще се проведе 42-ят Софийски международен панаир на книгата, организиран от Асоциация "Българска книга".

Със своите многобройни изложители и допълнителни събития, Панаирът всяка година привлича повече от 40 000 посетители. Фокусна държава на събитието ще бъде Румъния. В София пристигат 15 от най-известните румънски писатели: Адина Попеску, Габриела Адаместеану, Дан Лунгу , Йоан Грошан, Йоана Николае, Клаудиу Комартин, Лучан Дан Теодорович, Лучиан Боя, Мариус Чиву, Матей Вишниек, Мирча Динеску, Мирча Картареску, Овидиу Шимонка, Петру Цимпоеску, Симона Попеску. Всички те ще имат срещи с българската публика на щанда на Румъния в НДК – ляв полуетаж.

Официалното откриване е на 9 декември е от 10.00 часа в Централно фоайе на Националния дворец на културата, съобщават организаторите.

В тазгодишния Панаир на книгата участват рекорден брой изложители. Събитието обхваща 4 етажа на НДК, като представя над 200 изложители на обща площ, надхвърляща 1200 кв.м. Включени са 7 чуждестранни участника: Румъния, Унгария, Иран, два руски щанда, инст. "Сервантес", Сърбия. Културната програма има специално обособена сцена, която и тази година е на третия етаж на НДК. На щандовете на издателствата в предварително обявените часове писатели и поети ще раздават автографи.

42-то издание на Панаира съвпада и с много важна година за Асоциация "Българска книга", която чества 20 години от своето основаване. Една от значимите инициативи на Асоциацията е ежегодната наградата "Златен лъв", връчвана в две категории в рамките на Панаира на книгата, съобщи БГНЕС. Първата – призът за най-добър издателски проект, се определя от експертно жури, в чийто състав влизат художници, литературни критици, преводачи, полиграфисти.

Другото отличие е за издание с най-голяма обществена значимост през годината, определено от журналистическо жури. Наградата "Златен лъв" е обособила своята важност в средите на издателския бизнес, проследявайки най-значимите книжни проекти за съответната година.

В рамките на панаира се провежда и Софийският международен литературен фестивал. Основната програма ще се проведе от 9 до 14 декември на Мраморно фоайе на НДК. Цялото пространство от 300 кв. м. ще бъде оформено тематично и ще включва сцена, детски кът, кафене, щанд за книгите на авторите-гости и други заглавия от нордската литература.

Литературният фестивал вече започна своите прояви. Събитието е с богата програма, която включва: - представяне на 12 автори от 5 скандинавски страни (Дания, Норвегия, Исландия, Швеция, Финландия); - лекции и дискусии, организирани съвместно с катедра по Скандинавистика на СУ "Св. Кл. Охридски"; филмова програма, осъществена в партньорство с фестивала "Северно сияние"; специален панел за криминална литература; изложба на корици и илюстрации; атрактивна детска програма; вечери с поезия и музика.

Президентът Росен Плевнелиев ще участва в откриването на 42-ото издание на Софийския международен панаир на книгата.

TrafficNews.bg