42 издателства, от които 37 гостуващи, ще вземат участие в 16-то издание на литературния фестивал „ПЛОВДИВ ЧЕТЕ“. Събитието е празник на книгата, по време на който центърът на Пловдив се превръща в огромна книжарница на открито с разположените пред Централна поща 14 шатри, а в къщите на Стария град, в Народната библиотека „Иван Вазов“ и други подходящи места, текат поредици от срещи с български и чуждестранни писатели.
 
Поредното издание на фестивала ще се проведе от днес до 17 юни в града под тепетата. На церемонията за официалното откриване на Античния театър на 12 юни от 20 часа приветствие ще изнесе министърът на културата Боил Банов, пише Дарик. Ще бъдат връчени престижните награди „Орфеев венец“ - за високи постижения в областта на съвременната поезия и „Златна четка“ - за най-добро художествено оформление на книга. И двата приза са с парични награди от съответно 5000 и 2000 лева, разказа собственикът на издателството "Жанет 45" - организатор и домакин на фестивала Божана Апостолова. Специални гости на откриването на „Пловдив чете“ ще са Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански от група „Фондацията“.

Георги Господинов, Катерина Стойкова, Светлана Стойчева, Владимир Тодоров, Цочо Бояджиев, Росен Сеновски, Атанас Капралов, Виктор Самуилов, Хюсеин Мевсим, Елизабет Костова, Захари Карабашлиев и Ивана Шоят-Кучи са само част от авторите, до които ще се докоснат гостите на литературния фестивал.  
 
Съвместно с Народна библиотека „Иван Вазов“ по време на „Пловдив чете“ се излъчва Читател на годината в няколко възрастови категории (от 5 до 105 години). Естествена професионална тежест на фестивала добавят годишните Национални награди в областта на литературата „Христо Г. Данов“, организирани от Министерство на културата и Дирекция „Култура и културно наследство“ при Община Пловдив.
 
За първи път по време на „Пловдив чете“ще се проведе форум за ранното детско четене, както и външна изложба с 16 илюстрации от български художници с куратор Антон Стайков, която ще бъде изложена на пл. „Централен“.

„Пловдив чете“ се провежда ежегодно в началото на месец юни. Доскоро три пловдивски издателства – „Жанет 45“, „Хермес“ и „Летера“ – се редуваха като домакини на събитието. От 2015-та година ежегоден домакин е „Жанет 45“.
 
Партньори на „Пловдив чете“ са Министерство на културата, Община Пловдив, фондация „Пловдив 2019“, Културен център „Тракарт“, ПУ „Паисий Хилендарски“, АМТИИ, Дружеството на писателите, ВУАРР, ОДК, пловдивските читалища и училища.