Търкаш скреч талонче и получаваш лимитиран подарък! Това не е обещание за печалба от лотарийна игра, а издателски протест срещу 20-процентната ставка на данък добавена стойност върху книгите. 

От години творци и издатели се опитват да убедят държавата, че словото не трябва да бъде притискано с подобен налог, защото така милиони българи се лишават от конституционното право да четат и да се образоват.  За разлика от хазарта обаче книгите продължават да носят данъчната тежест от 20 процента. 

Като част от продържителната битка издателство „Жанет 45” отбеляза празника 24 май с необичайна акция. В книжарниците вече се предлага лимитирано издание на четвъртия том от „Български хроники”  на Стефан Цанев със скреч талон. 

„Издание на щастието”, както са го нарекли издателите, има на корицата си обособено скреч поле, а при изтъркването му читателят разбира какво печели: „щастливото“ издание на книгата е с 20% по-евтино от обикновеното – толкова, колкото щеше да струва, ако книгите у нас се ползваха със същата ДДС-преференция, както хазарта. 

„Целта на изданието е да привлече вниманието на обществеността и на политиците върху нуждата от по-нисък ДДС върху книгите в България. Този данък е намален в почти всички европейски държави, което действа като важен стимул книгите да са по-достъпни, а хората да четат повече.  Вярваме, че културата е най-ценното ни наследство, което си струва да запазим и развиваме. Вярваме също, че има и други, които мислят като нас. И също като нас искат книгите да бъдат по-достъпни за повече хора”,  каза управителят на „Жанет 45” Манол Пейков. 

От издателството приканват хората да подкрепят каузата, като се включат в петицията за намаляване на ставката на ДДС върху книгите на

https://www.peticiq.com/dds_knigi .