С ръчнонаправени сувенири „Социалното предприятие за хора с увреждания“ участва в петото издание на фестивала „Shake That Хълм“ 2019 г. Събитието е част от програмата на Пловдив Европейска столица на културата и ще стартира тази вечер от Младежкия хълм.

Уникалните предмети от керамика и текстил са изработени специално за събитието от хората с увреждания, потребители на тази социална услуга. До 01 септември всеки, който посети събитието на Младежкия хълм, ще има възможност и да подкрепи дейността на хората в нужда.

Директорът на общинското предприятие Ванина Костадинова се е погрижила и за децата, които могат да използват своята фантазия и на място да оцветяват желаните от тях фигурки или текстилни ранички със специални бои.

Социалното предприятие за хора с увреждания в Пловдив спечели отличие още в първото си участие във форум за социално предприемачество преди няколко месеца. Наградата, придружена с Грамота за иновативен продукт, бе връчена заради изрисуването на българската народна шевица върху сувенири от керамика. Днес потребителите на тази социална услуга вече създават цели комплекти бижута, които са изрисувани с традиционната украса.

Общинското предприятие бе създадено преди година. То бе учредено, след като Община Пловдив спечели проект по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014 – 2020 г., приоритетна ос 2 „Намаляване на бедността и насърчаване на социалното включване”.

В социалното предприятие за хора с увреждания работят 35 човека. Целта е не само да окаже положително въздействие върху техния бит, но и чрез изграждането на различни умения и компетенции да се подобри тяхната интеграция в обществото, на начина и качеството им на живот, реално да се осъществи тяхното приобщаване, благодарение на взаимно сътрудничество, подкрепа и доверие в способностите им.