Туристическия информационен център /ТИЦ/, разположен до Централна поща в сърцето на Пловдив, затваря врати утре. Той ще остане в историята, тъй като временната постройка, в която към момента е ситуиран, ще бъде разрушена.

Неговото премахване се налага, за да могат да бъдат започнати разкопките и ремонтните дейности на площад „Централен“. Информационният център, през който минават стотици туристи на ден, ще бъде преместен в сградата на книжарница срещу Джумаята, като това решение бе анонсирано от кметът Иван Тотев.

Според запознати в „Старинен Пловдив“ работят около 65 души, които отговарят за ТИЦ-овете. Засега най-близкият център до затворения по продължението на Главната улица ще остане този на Римския стадион, открит преди 1 година.

„За два часа 70 туриста се опитаха да влязат“, отбелязват пловдивчани, работещи в близост. Те подчертаха, че не централния площад има голям поток от туристи, които използват мястото за справки.

„Информационния център до Пощата ще бъде премахнат заради разкопките и ремонта на площад Централен, но после ще бъде върнат отново.  Няма да е такава временна метална конструкция, а ще бъде изграден в съзвучие с останалите сгради наоколо“, обясни преди няколко месеца директорът на „Старинен Пловдив“ Йордан Илиев в интервю за PlovdivTime.

Предстои да стане ясно дали намеренията за създаване на нов център на приблизително същото място продължават да са актуални, но преди това трябва да започне реконструкцията на площад „Централен“.