Новата поетична книга на Александър Секулов „Хроники и Химни“ излиза от днес на книжния пазар със запазения знак на издателство „Хермес“. Пловдивчанинът, който е автор на романите „Колекционер на любовни изречения“, „Малката светица и портокалите“, „Господ слиза в Атина“, „Гравьор на сънища“, „Островът“ и „Скитникът и синовете“ и стихосбирките „Карти и географии“, „Възхитително и леко“, „Море на живите“, е събрал най-новите си творби в книгата. 

Ето какво сподели за „Хроники и Химни“ писателят Недялко Славов: 

Попаднах в творческия водовъртеж на тази книга. Сашо работеше трескаво по мегаспектакъла „Одисей“ на Драматичния театър, за който съм убеден, че ще е част от онова, което ще направи Пловдив наистина европейска столица на духа (културата). 

Но за книгата „Хроники и Химни“! 

Сашо има тоя навик, когато е в творчески вихър, да влиза и излиза от състояния. Пишеше драматургия и изведнъж се върна в поезията. Мисля, че буквално написа тази книга за месец, защото на няколко пъти ми чете неща от нея. 

Какво да кажа за „Хроники и Химни“! Поезията не се обяснява. Мога да я определя така. Непотопяема е тази поезия, тази книга. Поезия на умъдрението, на дълбочинната метафора, на големите мисловни и образни конструкции, на познанието, на Еклесиастовото „Който трупа помнание, трупа тъга“. 

 Изобщо поезията днес се съхранява от такива книги, защото иначе ще я отвее безсмислието, суетата и клишето. Прочетете тази книга. Аз вече я прочетох и пак ще я прочета!