Пловдив вече официално брои 100-те дни до официалното встъпване в почетната длъжност Европейска столица на културата.

Ритуалното тиктакане на часовника започна с целодневни събития по Главната и официална церемония в Драматичния театър. Тя бе рамкирана от вълнуващия клип на Линди Хоп “I Charlston Plovdiv“ и кавъра на култовото парче на Нат Кинг Кол „Love“. Разказаха я малкият чаровник Боян и виртуозният кларнетист Яшко Аргиров.

Спектакълът на Крис Болдуин разведе публиката из знакови за Пловдив и региона места, срещна я с хората, допринесли за спечелването на титлата и за разработването на цялата програма. Симпатичен клип с участието на целия екип на фондация „Пловдив 2019“ промотира част от събитията по месеци, а артистичният директор Светлана Куюмджиева представи основните акценти през 2019-а.

Тази програма не е просто календар, а дълъг процес на промяна, който направи Пловдив много по-отворен и много по-жив. Най-голямото предизвикателство бе да бъдем ЗАЕДНО, каза тя.

После благодари на екипа на фондацията, на артистите и партньорите и на гражданите на Пловдив, които – дори критикувайки, са подкрепяли работата им. Програмата на Пловдив – Европейска столица на културата е събрана в четири платформи – „Сливане“, "Трансформиране", "Възраждане" и "Релаксиране", каза Куюмджиева и посочи основните събития в рамките на четирите ключови акцента.

После на сцената излязоха колегите й от фондацията. Преди артистичния директор от сцената своите послания отправиха зам.-министър Амелия Гешева, кметът Иван Тотев и директорът Кирил Велчев.

В церемонията се включиха и представители на другия град домакин – Матера, както и директорите на всички големи културни институти у нас. Те написаха на сцената думата „Заедно“ – мотото, което свързваше целия спектакъл.

После събитията се пренесоха на Джумаята, където върху сградата на фондацията оживя часовник, който ще отброява дните до 12 януари 2019-а, когато е официалното откриване.