За десети път Пловдив доказа, че е столица на виното. Над 23 000 виноценители се разходиха из Стария град, за да опитат най-добрите млади вина на 36 винопроизводители от цяла България в трите дни. Дегустациите бяха съпроводени от 10 производителя на местни кулинарни изкушения и мед, които спомагаха за по-доброто им провеждане в 12 емблематични локации.

Регистрирани бяха посетители от цялата страната, както и много чуждестранни гости от Гърция, Турция, Румъния, Германия, Франция, Италия, Швеция, Русия, Израел, Австралия и др. Много посетители се включиха и в предхождащите дефилето „Дни на младото вино“ в Културен център „Тракарт“ и Римския стадион.

Дегустациите преминаха с изключителен интерес към винопроизводителите.

Бог Дионис опита мавруда от тази година и каза: Който не опита вкуса му, ще съжалява СНИМКИ+ВИДЕОСтартира 10-тото юбилейно издание „Дефиле на младото вино“, зеленото вино е един от най-новите продукти

По повод каузата на десет годишния юбилей под наслов „Стимулиране и развитие на младите кадри в образователната система“, председателят на организационния комитет на събитието, г-н Любозар Фратев връчи грамоти на трима изявени студента от Университет по хранителни технологии, които участваха като доброволци на щандовете на производителите. За тяхното стимулиране са предназначени 5% от приходите на фестивала.

Наградите на посетителите, определяни въз основа на резултатите от анкетните карти, получиха за най-добро младо бяло вино на ВИ „Козя Грамада“, а в категория младо розе и червено - вината на „Новоселска гъмза“.

Богът на виното напълни бокала и поведе шествието по Главната на Пловдив СНИМКИЗапочна 10-тото издание на Дефиле на младото вино