„Да пребъде скъпото ни отечество, в мир, благоденствие, независимост и единство. Да се противопоставим с Христовата любов на разединението на нацията. Призовавам за толерантност, човеколюбие, солидарност, за да бъде скъпата ни майка България във веки веков. Честит и благословен празник”

С тези думи пловдивският митрополит Николай се обърна към събралите се в храм "Света Богородица" за тържествен молебен по случай 6 септември - Съединението на България.

Той призова за смирение и подчерта, че вярата, надеждата и любовта са „противоотровата на злото в съвременното ни общество".

„Ще се моля на Бог да подкрепи нашия народ в чистата православна вяра. Да пребъдем на вечната скала на християнската надежда, която никого не е посрамила. Всички добродетели са присъщи и за героите, допринесли за Съединението. Вглеждайки се в тяхната вяра и родолюбие, трябва да се стремим да спазваме техния пример. Нашият народ винаги е бил въоръжен с най-силните оръжия срещу злото – вярата в Бога и любовта към отечеството”, допълни Митрополит Николай.

За да се помолят за благополучието на Пловдив и неговите жители тази сутрин пристигнаха и кметът Иван Тотев, заместниците му, всички районни кметове, общински съветници, пловдивски депутати.