Джаз дамата Мирослава Кацарова, художникът Стоян Куцев и екипът на спектакъла „Момчето от последния чин” са носителите на награди „Пловдив” в три от най-престижните категории – „Музика”, „Театър” и „Изобразително изкуство”. Това стана ясно по време на приключилата преди минути церемония в Дом на културата „Борис Христов”.

Своеобразен домакин на събитието бе Държавният куклен театър. Наред с наградените талантите на Пловдив превърнаха церемонията по връчването на награди „Пловдив” в незабравим празник за публика, номинирани и наградени. Сценарият бе дело на Леонард Капон, който избра главни герои на събитието да са учениците от училищата по изкуства в Пловдив: Национално училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков“;  Национална художествена гимназия „Цанко Лавренов“; Национална гимназия за сценични и екранни изкуства - Пловдив; Професионална гимназия по облекло „Ана Май“.

В музикалната програма на спектакъла участваха талантливата Лидия Ганева от Арт Войс Център – Пловдив с ръководител Румяна Иванова, която представи страната ни на детската Евровизия, както и 16-годишната  Ивана Муцкова и 11-годишната изпълнителка на джаз Аглея Канева, също възпитаници на Арт Войс Център Пловдив. Виртуозно изпълнение на Астор Пиацола – „Пролет“ направиха учениците от трио „Пълдин“  от Национално училище за музикално и танцово изкуство  „Добрин Петков“  - Николай Маринов – пиано; Стефан Хубенов – цигулка; Зияд Касим – виолончело.

Церемонията вървеше директно по БНТ 2, а водещи бяха Владислав Севов и Златка Далчева от екипа на Българска национална телевизия.

Специализираните комисии, съставени от изтъкнати дейци на културата от Пловдив, предложени от творческите гилдии от града, определиха победителите в 10-те раздела: "Художествена литература", "Художествен превод", "Журналистика", "Архитектура", "Музика", "Театър", "Изобразително изкуство", "Аудио визуални изкуства, фотография и операторско майсторство", "Произведение на изкуството, предназначено за деца" и "Културно наследство и съхраняване на паметта". Всички наградени получиха статуетка, диплом и парична премия в размер 1000 лв.

В края на церемонията, заместник-кметът по култура и туризъм на община Пловдив инж. Александър Държиков отправи поздрав към наградените, номинираните, зрителите и всички, за които 24 май е Празник на словото и духа.  На финала, хористите от хор  „Детска китка“, хорът на Национално училище за музикално и танцово изкуство  „Добрин Петков“ и „Хор на пловдивските момчетата“, заедно с публиката в залата изпълниха „Върви народе възродени“.

ЕТО ВСИЧКИ ПОБЕДИТЕЛИ ТАЗИ ВЕЧЕР:

Раздел „Архитектура“

Райна Бекирова за Жилищна сграда с магазини в УПИ II-1147,1148,кв.293 по плана на ЦГЧ, гр.Пловдив, ул. Авксентий Велешки №8.

Раздел „Аудио визуални изкуства, фотография и операторско майсторство“

Операторът Антон  Марчев за документалната поредица за туризъм -„Пътувай с БНТ2“ по БНТ.

Раздел „ „Журналистика“

Не се присъжда награда

Раздел „ „Изобразително изкуство“

Стоян Куцев за ретроспективната изложба „Стъпки“ в залата за временни експозиции на ГХГ - Пловдив

Раздел „Музика“

Мирослава Кацарова   за цялостната концепция  и реализация на PLOVDIV JAZZFEST през 2017 г.

Раздел „Театър“

Екипът  на „Момчето от последния  чин“ от Хуан Майорга за „Момчето от последния  чин“ на Драматичен театър Пловдив

Раздел „Художествен превод“

Венера Атанасова за превод на романа „Момичето от Бруклин“ на Гиьом Мюсо

Раздел „Художествена литература“

Проф.Инна Пелева за „Георги Марков. Снимки с познати“

Раздел „Културно наследство и съхраняване на паметта“

Аксиния Бутева за книгата „Жената, Везмото, Градът от традиционна културна технология към съвременни културни практики“

Раздел „Произведение на изкуството, предназначено за деца“

Хор „Детска китка“ с диригент Златина Делирадева за Празничен концерт „Хор „Детска китка“ – 70 години, Златина Делирадева – 50 години творческа дейност