Топ готвачите на България ще се срещнат в истинска битка помежду си по време на 11-то издание на Национална кулинарна купа на страната на  21 април в палата 2 на Пловдивския панаир. Над 100 състезатели мерят сили и умения в 9 различни категории в двата дни на надпреварата, организирана от Българска асоциация на професионалните готвачи в партньорство с МЕТРО България. Пловдивчани ще могат да видят на живо популярни шеф-готвачи като Андре Токев и Иван Манчев, и много други майстори на кулинарното изкуство.

Акцент в днешната програма е финалът на състезанието, който ще мине под мотото„Черна Кутия”. Организаторите ще предоставят на отборите „черни кутии“. Всяка кутия ще съдържа еднакъв асортимент и количество продукти, създавайки равни условия за всички участници. Организаторите ще обявят темата и продуктите при стартиране на финалната дисциплина. Те ще бъдат оценени по следните критерии – вкус, визия, ефективното използване на съставките, балансираност на менюто, оригиналност, използвани кулинарни умения и техники.

Следобед ще станат ясни големите победители в състезанията „Готвач на България“, „МЕТРО Кулинарен отбор на България“ , „Сладкар на България“, „Млад готвач“ и други дисциплини свързани с умения за филетиране на риба, приготовление на телешко, пица и паста. Кулинарните таланти на България от училищата по туризъм ще се надпреварват за титлата „Млад готвач на България“ и в още няколко дисциплини.

Професионалното жури ще зададе атрактивни теми  в отделните категории. В отборното представяне темата е „Иновация – трактовка на популярни френски ястия“. При индивидуалната борба за титлата „Най-добър готвач на 2018“ участниците ще трябва да покажат най-доброто в „Модрена класика – българска история“.

Ето всички събития, които можете да посетите в Пловдив на 21 април: