Античният театър в Пловдив, Църквата „Свети Стефан“ в Истанбул, „Под игото“, Левски и светите братя Кирил и Методий са част от уникалните експонати, изработени от захар и показани на живо за пръв път в България. Изложбата бе открита днес, а тортите уникати ще останат в „Двореца“ в Балчик до 11 юни.

Идеята да се обединят в една уникална по рода си колаборация и да покажат творенията си възниква през 2017, когато тематиката на произведенията е 24 май – Денят на българската просвета и славянската писменост, но тогава проектът се реализира единствено в интернет пространството. Тази година за пръв път склуптурите от захар  ще бъдат показани на живо.

Участници в изложбата са едни от най-добрите декоратори на торти в България: Силвия Колева, Диана Петракиева,Виделина Скръчкова, Албена Божидарова, Мариела Иванова, Беатрис Янева, Мария Паликова, Ралица Камбурова, Мария Гечекова, Марина Дановска, Светла Петрова, Мария Озтюрк, Милена Димитрова, Зорница Никифорова, Емануела Цакова, Зюбейра Адемова. За повечето от тях, сред които има икономисти, юрист, аргхитект, учител, филолог и брокер, кулинарията е хоби. Част от тях живеят дълги години извън пределите на България, но пазят живи корените си и обичта към българските традиции и обичаи.

Специално за изложбата от Истанбул пристига Църквата “Свети Стефан”, но в нейния захарен вариант. Кулинарният шедьовър на габровката Мария Озтюрк е създаден по случай реставрирането  на Желязната църква и е бил представен на официалния обяд в Българската Екзархия, даден по случай завършването на реставрацията на българската църква.

Захарен макет на Античният театър в Пловдив е друга забележителна творба, която впечталява със своята прецизност и мащаби. Проектът е на пловдивчанката Виделина Скръчкова и е направен пециално за участието и в тази уникална колаборация.