Ценно дарение от икони и дърворезбен напрестолен кръст получи Бачковският манастир.

Иконите са с изключително задълбочено тълкуване на образите на Христос и Богородица. Те са пет на брой, в сребърно позлатени обкови, украсени с релефи и перли. Двете големи икони (127х87см) ще бъдат поставени в специални проскинетарии в притвора на съборния храм на манастира, двете по-малки (48х43см) на аналоите също в нартекса, а последната, на Христос Вседържител (88х73см), ще бъде поставена в олтара. Иконите са работа на арт студио „Димчевски”, съобщават от Българската патриаршия.

Дърворезбеният напрестолен кръст, също подарен на обителта, е работа на резбаря Пламен Динков от София. Година и половина е отнело на майстора да направи украсения с миниатюрна дърворезба кръст. Изпълнен е в традициите на българската възрожденска дърворезба, от чимширово дърво са направени сцените, а от орех - стойката и обрамчващата част.

Дърворезбата е с много детайли, а образите излъчват благочестие и психологическа дълбочина, съответстващи на представените събития от живота на Иисус Христос. Кръстът ще служи като напрестолен в Светия олтар на храма.