Министърът на културата Боил Банов и неговите експерти ще влязат в Професионалната гимназия за битова техника, за да проучат състоянието на римската баня, която стои затворена. Той ще потърси контакт с колегите си от Министерство на образованието, за да им бъде даден достъп до археологическия обект. 

На няколко пъти съм се опитвал да вляза там, но не срещам съдействието на директорката, коментира пред Банов кметът на Пловдив Иван Тотев по време на посещението им на могилата Малтепе. 

Какво е състоянието на ценния обект не се знае, защото от години той стои заключен и недостъпен както за външни хора, така и за възпитаниците на днешната гимназия по битова техника. Преди години в сградата на Понеделник пазара се е ползвала от НУ „Йоаким Груев”. 

Под гимназията все още стои чудесно запазена римска баня, с прекрасни сводове и арки, изградена от римски тухли и камъни, за което в последните години писаха и няколко пловдивски медии. Тази баня не съм я виждал на живо, а дали и как ще бъде експонирана още не е известно, разказва пред ПОТВ Андрей Киряков.