Две пловдивски училища отбелязват годишнините си днес - в деня на светите братя Кирил и Методий. С богата палитра от различни сценични изяви на ученици и учители ще бъде отбелязана 75-годишнината на СУ“ Св. Константин – Кирил Философ“. Празничният концерт на Летния театър от 19 ч. Събитието ще бъде свързано и с благотворителна кауза под наслов“Да върнем усмивката на Никол“. Да дарим надежда на нашето дете Никол Томова, нуждаеща се от скъпоструващо лечение в чужбина.

С голям спектакъл ще бъде отбелязана и 50-годишнината от създаването на пловдивското училище „Св. св. Кирил и Методий”. Концертът ще бъде в Драматичния театърот 18 ч.

Спектакълът пресъздава живота и контрастите на Пловдив от миналия век до сега. В спектакъла са включени танци на всички традиционни пловдивски етноси – български, арменски, еврейски и турски. Церемонията ще бъде открита с внасянето на 5 знамена - на България, на Европейския съюз, на Пловдив и 2 знамена на училището – старото и новото. Ще бъде показан и специално сниман 10-минутен филм за историята на училището.

Два часа преди концерта, в 16 часа, около 200 ученици и учители с различни носии, костюми и тениски ще преминат по Главната улица. Те ще тръгнат от площад “Стефан Стамболов” по Главната към Стария град, ще стигнат до барелефа на светите братя и там ще поднесат цветя.

Центърът за подкрепа за личностно развитие – Общински детски комплекс пък организира празнично шествие и флашмоб по повод празника на светите братя Кирил и Методий между 17 и 18.30 ч. Участие ще вземат около 200 деца -от хорови и танцови формации на Пловдив. То ще върви в два лъча - от Цар Симеоновата градина в 17.15 ч. тръгва първият,а вторият - от пл. "Аптека Марица". Двете шествия ще се срещнат на стълбите на Каменица. Там е предвиден и празничен концерт от 18 ч.