Все още няма официално разписан отговор от Националния институт за недвижимо културно наследство проекта на площад „Централен”, заяви кметът Иван Тотев.Той уточни, че забавянето е по чисто процедурни причини и няма връзка със самия проект. Очаква се до дни становището да бъде върнато официално в община Пловдив.

В същото време собственикът на фирмата изпълнител „Драгиев и Ко” заедно с проектантите на пл. „Централен” обикалят съседните на България държави, за да намерят подходящи материали за изграждането на площада. Той е бил в Гърция и Македония, за да види различни видове мрамор и гранит, които ще са основополагащи за визията на площада.

По думите на Иван Тотев от НИНКН не са ангажирали общината с конкретен цвят на въпросните материали, така че проектантите имат пълната свобода да решат как ще изглежда площадът.

Новият проект може да бъде показан още в сряда на голяма презентация в Дома на културата „Борис Христов” и тогава ще бъдат оповестени всички детайли по него.

Стана ясно още,  че представянето на проекта за кино „Космос” ще бъде в края на месеца, но все още в общината не е входирана последната част от проекта, която е свързана с конструктивните проблеми на сградата.