Празниците на виното в Асеновград продължават с шествие на винопроизводителите и „Юнашки тиган“. Това съобщи Даниела Костова от отдел „Култура“ в Общината. По думите й, днес е кулминацията на четиридневните Празници на виното.

„По традиция празникът започва пред единствения паметник на винар в България – това е паметника на нашия майстор на „станимашката малага“ Аристи Чорбаджака. В 12.00 часа от паметника ще тръгне шествие на винопроизводителите и на финалистите в конкурса за най-добро домашно вино. То минава през църквата „Св. Богородица Благовещение – Рибната“, където от чешмата вместо вода потича вино, и стига до централния площад. Там Община Асеновград е подготвила наистина много богата програма“, каза Костова. Тя добави, че водещ ще бъде актьорът Ненчо Балабанов, а за доброто настроение на присъстващите ще се погрижат орк. „Колорит“ и танцова формация „Етноритъм“.

„Най-голямата и вкусна изненада ще поднесе майстор Ангел Ангелов със своя „Юнашки тиган“. Той е най-големият тиган в България, тежи 78 кг, направен е от неръждаема стомана, а диаметърът му е метър и половина. В този тиган се подготвят до 1500 порции. Тази година, специално за Асеновград, ще бъдат подготвени четири вида суджук с масло и праз. Другото интересно нещо, което са ни подготвили от екипа на „Юнашки тиган“ са питките с квас. Ще има щандове с вкусотии от селата Бачково, Конуш и Леново, а нашите гости от побратимения сръбски град Димитровград отново ще присъстват , за да ни покажат техните деликатеси“, посочи главният експерт в отдел „Култура“ на Община Асеновград.

Празничната програма днес продължава в 14.00 с действително тържественото награждаване на победителите в 26-тия конкурс за най-добро домашно вино и в кулинарния конкурс за най-вкусни станимашки сармички. Лично кметът ще връчи наградите на победителите, съобщава Радио „Фокус“ – Пловдив.

„Програмата утре, 1 февруари – Денят на лозарите и винарите, продължава в местността „Св. Трифон“ с традиционни пехливански борби и веселие“, каза още Даниела Костова.