Хора от цяла България обединиха усилия, за да възстановят книжния фонд на изгорялата библиотека в беловското село Мененкьово. При пожара там в 106-годишното читалище изгоряха 11 хиляди тома български книги. В селото учат 200 деца, за които в момента няма библиотека.

Хиляди томове книги са превърнати на пепел в читалището, създадено преди повече от век. Непокътнати са останали само пианото и българският трибагреник.

„Компютри, цялото оборудване, прозорци и врати, всичко е изгорено и остават едни голи стени за жалост”

За да съществува библиотеката, е необходимо тя да притежава минимален брой от 3000 тома книги. От читалището се обърнаха към всички с молба за помощ и съпричастност, за да се наберат необходимия книжен фонд.

„Много хора откликнаха – както от територията на Общината, така и от София, Пловдив и от Варна имаме обаждания. Искат адреси и контакти с нас как да изпратят книгите и къде да ги получим. Надявам се с общи усилия и с усилията на Община Белове да възстановим читалището, защото това е институция, която е градена с усилията на цялото село и с един миг просто се унищожава”

Всеки, който желае да помогне, може да изпрати книги в кметството на село Мененкьово или в читалищата на територията на община Белово.

Финансова помощ на банковата сметка на читалището: BG79STSA93000007671368

TrafficNews.bg