Днес православната църква празнува Събор на Свети арх. Гавраил. Именно на днешния ден от Царството Небесно се спуснал към Земята архангел Гавраил. Поставена му е задача да донесе лично голямата вест. Почтената и целомъдрена девойка Мария ще зачене чрез Светия дух момче, което ще царства над света и ще го промени. Свети арх. Гавраил идвал на Земята при живите хора няколко пъти.

Той се явил в храма на праведния Йоаким. Казал му, че Господ чул молитвите му и скоро с неговата жена Света Анна ще имат дъщеря. После отишъл при Света Анна и я предупредил, че скоро ще зачене и ще роди дъщеря, въпреки напредналата възраст, защото Господ чул молитвите й. Това са родителите на Пресвета Богородица. След години Свети арх. Гавраил се появил при Светия пророк Захария и при неговата жена Елисавета. Донесъл им вестта, че след дълги години бездетие, ще станат родители на момче. Него ще нарекат Йоан и той ще върви преди Онзи, който е писано да се роди след него (Иисус Христос). 

Имен ден празнуват всички, които носят името Габриел (означава - Божия крепост), Габриела, Габи, Гавраил, Гаврил, Гавраила, Гаврила.

Какво значи името Габриела, обяснява sanovnik.bg.

1. Габриела е древноеврейско име, което означава Божия крепост.

2. Всяка Габриела има уравновесен характер, несломима воля и силна интуиция.

3. Тези жени са остроумни, иронични, но и много отмъстителни.

4. Габриела е чувствителна жена, но умее да контролира емоциите си.

5. Жените с това име са добри домакини, умият да създават комфорт и са много гостоприемни.