167 години от рождението на великия български поет, писател и драматург Иван Вазов честваме днес. Вазов е роден на 9 юли, 1850 г. в Сопот и с право е наричан „патриарх на българската литература“, а романът му "Под игото" ще остане библията на българската литуратура. Творчеството му е отражение на две исторически епохи – Възраждането и следосвобожденска България. Иван Вазов е академик на Българската академия на науките и министър на народното просвещение от 7 септември 1897 г. до 30 януари 1899 г. от Народната партия.

Изключително плодотворен е пловдивският период на писателя след 1880 г. Произведенията му от това време създават основата на българската следосвобожденска литература в почти всички литературни жанрове, очертавайки и редица от класическите ѝ върхове – цикълът от 12 оди „Епопея на забравените“, стихотворенията „При Рилския манастир“, „Българският език“, „Към свободата“, „Не се гаси туй, що не гасне“, „Новото гробище над Сливница“, повестите „Немили-недраги“, „Чичовци“, разказа „Иде ли?“ и др.

На 9 юли днес, рождената дата на Вазов, е кулминацията на Вазовите празници в родния му град Сопот. Празничната програма започна в 10 ч. в църквата "Св. св. Петър и Павел", където бе отслужена тържествена литургия.