Днес България чества Деня на славянската писменост и на българската просвета и култура. Празник на буквите, както го наричаме, е денят, в който изразяваме благодарността си към създателите на славянската азбука Светите братя Кирил и Методий, покровители на Европа. Любовта към тях е запазена жива през вековете, а признателността на българите ще продължава да се носи в най-красивата песен, която озвучава този празник всяка година – “Върви народе възродени, към светли бъднини върви”. 

Над 300 млн. жители на планетата пишат на кирилица. В 12 държави тя е официална азбука.

С въвеждането на грегорианския календар през 1916 г. празникът, отбелязван от държавата и църквата, се чества на един ден - 24 май. След 1969 г. се провежда секуларизация чрез отделяне на църковния от светския календар, затова днес съществуват два празника - 11 май се чества от православната църква като празник на св. св. Кирил и Методий, докато 24 май се е утвърдил като празник на славянската писменост, на българската просвета и култура.

През 1892 г. Стоян Михайловски написва текста на училищния химн с първия си стих "Върви, народе възродени". Химнът е озаглавен "Химнъ на св. св. Кирилъ и Методи" и включва 14 куплета, от които днес се изпълняват най-често първите шест. Панайот Пипков създава през1900 г. музиката към химна.

Богата програма с концерти, шествия и цветен празник е подготвена за днешния Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост в Пловдив и областта.

Президентът Румен Радев ще се включи в честванията в Пловдив. Тържествата ще започнат с връчване на почетните знаци и значки на Община Пловдив на изявени учители.

Церемонията ще се проведе в Актовата зала на Хуманитарната гимназия „Свети Свети Кирил и Методий", началото е в 8.30 ч. Традиционната празнична литургия в храм „Св. Св. Кирил и Методий“, отслужена от Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай, е в 9.00 часа.

В 9.30 ч. вратите на храма се отварят и официалните лица ще се отправят към площад „11 май“ пред ХГ „Св. св. Кирил и Методий“. Там ще се състои тържество с официални слова, церемония по поднасяне на венци и цветя и празничен молебен, отслужен от Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай.

Точно в 10.00 ч. е началото на шествието към площад „Стефан Стамболов“, което ще премине по ул. „Хан Кубрат“, подлеза на Аптека „Марица“, ул. „Райко Даскалов“, площад „Римски стадион“, ул. „Княз Александър І“. То ще бъде водено от Мажоретен състав при СУ „Св. св. Кирил и Методий“, Духов оркестър „Пловдив“ и знаменна група от ХГ „Св. св. Кирил и Методий“, носеща иконата на св. св. Кирил и Методий.

В шествието ще се включат официални лица и гости, Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай със свещеници, представители на образователни и културни институции, представителна група на ХГ „Св. св. „Кирил и Методий“, представителни групи на училища от град Пловдив и Първи детски гвардейски отряд в България при ДГ „Мая“.

Пред сградата на БНБ на ул. „Райко Даскалов“ №53 концерт ще изнесе духов оркестър към НУМТИ „Добрин Петков“ и ЦПЛР – ОДК – Пловдив. На площад „Римски стадион“ е вторият концерт от програмата. Ще чуем представителен духов оркестър на ВВС. На стълбите на „Каменица“ тържествен празничен поздрав към пловдивчани ще отправят заедно хорове към НУМТИ „Добрин Петков“, хорове към ЦПЛР – ОДК – Пловдив, Камерен хор „Иван Спасов“, Дамски хор „Тримонциум“, Пловдивско певческо дружество „Ангел Букорещлиев“, Детска вокална формация „Омайниче“, Хор на пловдивските момчета „Стефка Благоева“. Концертът е под диригентството на проф. д-р Златина Делирадева.

Вижте подробна информация за концертите в празничния 24 май:

Място: Площадката пред БНБ на ул. „Райко Даскалов“ № 53

Начален час: 10.00 ч.

Концерт на Духов оркестър към НУМТИ „Добрин Петков“ и Център за подкрепа за личностно развитие Общински детски комплекс – Пловдив.

Диригент: г-жа Снежана Георгиева

Място: Площад „Римски стадион“

Начален час: 10:30 ч.

Концерт на Представителния духов оркестър на ВВС с диригент - Михаил Младенов

Представителният духов оркестър на ВВС на Република България е формиран през 2000 г. със заповед на Командира на корпус тактическа авиация с постоянна дислокация в Пловдив. От 2012г. е част от състава на 3-та авиационна база Граф Игнатиево. Оркестърът участва в церемонии по посрещане на държавни и военни делегации, ритуали, провеждащи се в чест на национални и официални празници, учения и тренировки. Богатият на музикални жанрове репертоар печели публиката като съчетава традиции и съвременност. Представителният духов оркестър на ВВС е оркестърът с най-младите оркестранти в Българската армия. Негов диригент е капитан Михаил Младенов. Награждаван е с множество дипломи от международни фестивали и грамоти за постигнати високи успехи в служебната дейност.

Място: Стълбите на Каменица

Начален час: 11:00 ч.

Тържествен празничен поздрав от хоровете на Пловдив с участието на Ученически хор към НУМТИ „Добрин Петков“ с диригент Анастасия Баткова, хоровите формации към Център за подкрепа за личностно развитие - Общински детски комплекс – Пловдив: хор “Детска китка”, с диригент проф. Златина Делирадева, Хор на Пловдивските момчета и младежи “Стефка Благоева”, с диригенти Милка Толедова и Борислава Благоева, Вокална група “Бамбини”, с ръководител и диригент г-жа Снежана Донева, Камерен хор „Иван Спасов” с диригент Гергана Люцканова-Петрова и хормайстор Росица Димова, Дамски хор „Тримонциум“ с ръководител и диригент г-жа Ваня Георгиева и хормайстор Борислава Благоева, Пловдивското певческо дружество „Ангел Букорещлиев“, с ръководител г-н Борис Мирчев и диригент Илиян Тиганев, Детска Вокална Формация „Омайниче“, с ръководител и диригент Таня Орманова.

Всички те ще спазят традицията и ще изпеят ЗАЕДНО химна на светите братя Кирил и Методий „Върви, народе възродени”, “Химн на Пловдив” и “Де е България” под диригентството на проф. д-р Златина Делирадева.

Място: пл. Стефан Стамболов

Начален час: 16:00 ч.

Концерт на АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев" с участието на състави от факултет „Музикален фолклор и хореография“ с декан проф. Даниела Дженева:

Академичен народен хор с диригент проф. Костадин Бураджиев, Академичен фолклорен ансамбъл с главен художествен ръководител проф. Милчо Василев, студенти от катедра хореография с ръководител проф. Антон Андонов

Място: пл. Стефан Стамболов

Начален час: 18:30 ч.

Концерт на група „Дел Падре“ в състав:

Христо Коликов - вокал, китара

Цветан Андреев - китара, вокал

Симеон Леонидов - перкусии

Калин Жечев – клавишни

"Дел Падре“ ще зарадват феновете на хубавата и гореща музика с микс от фламенко ритми, съчетани с традиционен български и балкански фолклор.

 

В Карлово събитията са две и са на различни места в града.

Първият концерт е от 10,00 часа на площад "Васил Левски". Изпълнители ще бъдат деца от училищата.

Вторият концерт е от 12,30 часа на улица "Водопад" край инсталацията "Карлово на длан". Това събитие е под мотото "Пазим българското слово". Участват талантите от "Карловойс".

 

Цветен празник ще има в Асеновград.

 

В борсата могат да се включат, както професионални цветари и аранжори, така и любители. Целта е да се предостави възможност на желаещите да покажат уменията си по аранжиране и украса с естествени цветя. По този начин, в известна степен, се стимулира и цветният бизнес, като се осигурява безплатна реклама на цветарите. От друга страна, жителите и гостите на Асеновград ще могат да се насладят и да си закупят различни, интересни и нестандартни аранжировки и саксийни цветя.

Мястото на провеждане ще бъде общинският пазар в града. В цветния празник могат да се включат флористи от цялата страна, като предварително записване няма да има. Цветарите ще бъдат насочвани къде да разположат цветята си направо в деня на борсата.

 

С празнична програма ще бъде отбелязан Денят на славянската писменост и в Раковски. Програмата стартира в 19:00 часа в залата на НЧ "Св. Св. Кирил и Методий".

Концертът ще е с благотворителна цел, като в него ще участват изпълнители и танцови състави от Пловдив и Раковски.

Сопот ще празнува Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност с награждаване на „Най-добър учител и ученик за 2022 г.“.

Събитието е от 10:00 часа на площад „Иван Вазов“.

Деца и учениците от Детски градини „Слънчево детство“, „Роза“ и „Приказен свят“, Начално училище „Неделя Петкова“, Средно училище „Иван Вазов“, ПГ „Ген. Вл. Заимов“, Вокална група „Алмадин“ и Младежки танцов състав „Копсис“ при Народно читалище „Иван Вазов-1871“ ще отправят своите поздрави към учители, ученици, културни и читалищни дейци. 

 

 

В Кричим празникът започва в 10:30 часа на пл. „Обединение” пред НЧ „Пробуда – 1912 г.” .

От администрацията канят гражданите от всички възрасти на  честването на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност”.

В Ново село, община Стамболийски, пък ще има голям събор.

Събитието е на стадион „Спартак”, а програмата е богата и със събития през целия ден.

10.00 ч. – Откриване на Празника

10.10 ч. – Музикална програма на учениците от ОУ „Христо Смирненски” и викторина

11.00 ч. – Спортни състезания и рисунки с любими герои

12.00 ч. – Награждаване на участниците

15.00 ч. - Концерт на Хисарския поп (Димитър Андонов) с оркестър Асеновград и Фолклорна танцова фармация

21.00 ч. – Дискотека с ди джей на открито – пред читалището.