142 години от Априлската епопея ще отбележи на 11 и 12 май град Брацигово. Домакини и гости ще се поклонят пред героите на националноосвободителните борби в парк „Априлци“. 

„През 1876 г. нашите деди, ведно с околните селски братя, вдигнаха оръжие, за да строшат ярема. 16 дни отстояваха правото си за човешки правдини. Брациговската черешова артилерия се изправя срещу железните топове на ‘КРУП’ и срещу многохиляден башибозук и редовна турска войска, за да влязат в пантеона на безсмъртието, начело с техния водител – Васил Петлешков, поел отрова и горял на клада със заведните думи: „Сам съм, други няма!”, припомнят славната история от ръководството на „Сдружение за Брацигово”.

„Скъпи съграждани, потомци на героични деди! Нека винаги да помним заветите на предците ни и бъдем техни достойни приемници!”, призовават те. И канят всички българи на 11 и 12 май в Брацигово, за да бъдем заедно на възпоменателните тържества. А когато започне тържествената проверка и зазвучи мелодията „Покойници, вий в други полк минахте”, един миг да живеем за героите.