Tази вечер ще се проведе 71-ата бляскава церемония по раздаване на филмовите награди на британската академия БАФТА. Елитът на екранното изкуство ще се събере довечера в Royal Albert Hall в Лондон, за да отбележи най-добрите национални и чуждестранни филми от 2017 г. Британската академия за филмови и телевизионни изкуства (BAFTA), отличията се връчва награди за най-добър пълнометражен филм и документални филми от всяка националност, излъчени в британските кина през 2017 г.

Номинациите бяха обявени на 9 януари 2018 г., а безспорен претендент за най-много отличия е "Формата на водата". Лентата на Гийермо Дел Торо получи 12 номинации. В категория най-добър филм ще се борят "Формата на водата", "Дюнкерк", биографичната лента за Уинстън Чърчил "Най-мрачният час" и черната комедия "Три билборда извън града" и романтичният "Призови ме с твоето име".

В знак на солидарност с жертвите на сексуални посегателства британските звезди ще последват холивудските си колеги и бъдат облечени в черно. 

Джоана Лъмли за първи път ще бъде водещ на церемонията, поемайки щафетата от Стивън Фрай, който бе своеобразен домакин на раздаването на награди цели дванадесет пъти. В навечерието на годишните награди, актрисата Ема Уотсън дари един милион лири на новоучреден фонд за подпомагане на жертвите на сексуално насилие.

В открито писмо Уотсън и още близо 200 британски и ирландски актриси, публикувано в „Обзървър“, апелират да бъде сложен край на сексуалния тормоз в гилдията и обявяват началото на Фонд за справедливост и равенство.