Актьорската гилдия готви мащабен протест срещу тоталната липса на активност от страна на Министерството на културата по отношение на проблемите в сектора. Последната капка, преляла чашата е, че секторът няма да получи никаква финансова подкрепа през актуализацията на бюджета.

Там няма заложен нито лев, алармират от Съюза на артистите в България в протестно писмо до Народното събрание и Комисията по култура и медии.

Фактът, че секторът е на път да изпадне в тотален колапс, бе една от темите на редовното Общо събрание на САБ днес.  Наред с изборните процедури, които оставиха начело настоящия председател Христо Мутафчиев, както и препотвърдиха членовете на Управителния съвет с новите Севар Иванов и Петър Калчев, участниците изготвиха стратегически документ, в който изразяват несъгласието си с политиката в сферата на културата.

Те посочват, че поради пълния отказ на министъра на културата Атанас Атанасов да се бори и работи по проблемите в сектора, се обръщат към Народното събрание като  върховен орган в държавата.

Членовете на  САБ подчертават, че  в предстоящата актуализация на бюджета Министерство на културата е единственото, за което не се предвижда увеличение на бюджета, даже напротив – той е намален. Същото се отнася за сектор „Сценични изкуства“, изключително засегнати от растящите цени на енергоносителите и инфлацията.

Посочват, че е необходимо е увеличение на бюджета минимум с  50 млн. лв.

„Съществува пълен отказ от актуализация  на единните разходни стандарти за финансиране на сценичните изкуства съгласно закона за  Закрила и развитие на културата и последващи постановления на Министерски съвет. Те не са съобразени с растящите цени на енергия и материали за театрално производство и ръстовете на минималното заплащане съгласно браншовите споразумения. Те са нивата преди Ковид кризата и следва да бъдат актуализирани с 2.5 до 3 пъти. Още повече, че временните мерки, като допълнителните компоненти за кризата отпадат, а публиката все още не се e върнала на нивата на посещаемост от преди  пандемията. За момента не може да се извърши никакъв план за възстановяване”, посочват още от САБ.

В документа, изпратен до НС, от Съюза подчертават, че  в министерство на културата липсва всякаква политика по отношение на вдигане на доходите с оправданието, че директорите управляват делегирани бюджети и сами могат да предприемат действия. Нивата на заплащане в сектор „Култура“ са на последния ред съгласно Националната статистика и са на 80% от средните за страната. Във вътрешните актове на Министерство на културата липсват механизми за защита на доходите. От САБ посочват, че е: „ Задължително следва да се въведат коефициенти, пропорции и механизми за защита на театралите трупи. Такива механизми могат да се предвидят и със законодателни промени, както и от целевите фондове на Министъра на културата”.

Протестното писмо обръща внимание на още един детайл – че културният сектор не създава добавена стойност и е освободен от ДДС, и би следвало театри, опери, филхармонии, галерии и музеи, които не са търговски дружества да бъдат на регулирания пазар на енергоносители.

„Нашите директори, които управляват делегирани бюджети и служат за оправдание, че са финансово отговорни за вдигането на доходите, упражняват тази дейност по силата на Кодекса на труда и са оценявани с нормативни правила, измислени от чиновническата класа, като напълно е нормално и логично да получават договори за управление – тип мениджърски със заложени показатели и критерии, които да водят до автоматично оценяване, а не субективно от назначени комисии”,  казват още от Съюза и казват, че за кратката си дейност като министър, Атанасов е издал актове, които не са съобразени със законите- например наредбата за командировките в страната.

От организацията посочват, че няма никаква яснота как са планирани и се харчат 36 млн. лв. за капиталови разходи, има ли изготвени проекти, задвижени ли са процедури, има ли обжалване. А всичко това е важно за сектора, защото е свързано с подобряването на условията за труд и енергийна ефективност.

„Уважаеми господа, обръщаме се към вас за съдействие, тъй като няма към кого другиго. Надяваме се тази несправедливост за културния сектор да бъде поправена между двете четения на държавния бюджет”, завършва официалният документ.

Според информация на PlovdivTime напрежение и готовност за стачка заедно с артистите има и сред другите представители на културния сектор.