Танцьорите от ансамбъл „Тракия“ откриха първия концерт на Фолклорна танцова панорама 2018  в Пловдив. Събитието се проведе вчера на сцената на Античния театър. Танцьорите се изявиха  с емблематичния танц на Кирил Дженев „Добруджанска танцова импресия“.

За първи път на една сцена заедо с професионалния ансамбъл танцуваха и фолклорен танцов ансамбъл "Иглика", фолклорен танцов ансамбъл “Седенчица”, фолклорен танцов ансамбъл ”Слав Бойкин’’ и „Академичен фолклорен ансамбъл“ при АМТИИ - Пловдив.

Програмата включваше 15 танца от всички фолкорни области на България.

Най-младите изпълнители, младежите от фолклорен танцов ансамбъл ”Слав Бойкин’’ и ансамбъл "Иглика", въпреки голямото предизвикателство, успяха да овладеят вълнението си и представиха по три танца.

Артистичността и синхронът на ансамбъл “Седенчица” ги превърна в любимци на публиката. Изпълненията им на „Пуста младост“ по хореография на Емил Генов и „Шопска сюита“ на Димитър Димитров  се отличиха с изключителна професионалност.

Стилът и школата на АМТИИ изпъкваха във всички композиции на „Академичен фолклорен ансамбъл“, но най-завладяващо беше изпълнението им на „Игри в шоплука“ на Стефан Йорданов.

Фолклорен ансамбъл „Тракия“  зарадва почитателите си с композициите „Първа среща“ и „Сватба“ на Даниела Дженева.

На финала всички емоции преляха в песента „Питат ли ме дей зората“, която огласи Античния театър. Танцьорите от всички ансамбли изпълниха сцената, а публиката, изправена на крака, се включи в хоровото изпълнение.