Главната на Пловдив се превърна в огромна музикална сцена и хиляди зрители се насладиха на изпълненията на утвърдени и млади инструменталисти и певци. Празникът за откриването на Есенния салон на изкуствата напълни центъра и изкуши дори и публика, която няма традицията да ходи на класически концерти. 

Меломаните, избрали своя от петте концерта в Цар-Симеоновата градина, на пл. „Централен“ и стълбите на Каменица, пред Римския стадион или зад Джумая джамия, започнаха да заемат места половин час преди обявеното начало. Организаторите бяха поставили столчета, но мнозина сядаха и директно на земята, за да не изпуснат спектакъла. 

В петте зони имаше концерти на цигуларя Мичо Димитров и пианистката Ирен Капеловска, на младите таланти на Пловдив Борис Биков, Николай Маринов, Борис Петков и на 8-годишните Мария, Михаела и Петралия Екимджиеви (възпитаници на Светлана Косева, Анелия Сталева и Юлия Марковска от Музикалното училище), на виртуоза Георги Черкин, солистите на Операта

Мариана Панова, Станислава Момекова, Георги Султанов и пианистката Ния Недкова, както и зареждащ джаз купон с Братанов Трио. 

След тях на роялите седнаха пловдивчани и гости на града, които искаха да допринесат за неповторимостта на музикалната вечер.

Ето ги и лицата на фантастичното откриване на Есенния салон на изкуствата, уловени от обектива на фоторепортера ни Георги Василев: