Девет изключителни вечери посветени на класиката и джаза ще предложи на ценителите 54-ото издание на Международния фестивал на камерната музика от 10 до 21 юни в Пловдив. Най-старият форум на Пловдив, който се провежда от 1964 г. досега без прекъсване, ще завладее с магията на музиката две сцени - традиционното пространство на Етнографския музей и култовото Вее Bop Сafe.

Откриването на фестивала на 10 юни от 20 часа е със специалната програма на ансамбъл "Станков" (Великобритания) - Иво Станков (цигулка) и Лъчезар Станков (пиано). Гостите в двора на Етнографския музей ще имат шанса да се насладят на стипендиантите от училище "Уитгифт" в Лондон, които са възпитаници на проф. Иво Станков. Първата вечер е посветена на творчеството на Л. ван Бетховен, Фр. Шопен, К. Сен-Санс, П. Сарасате, Й. Изаи, М. Равел и е под патронажа на проф. д-р инж. Димитър Димитров, ректор на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите. 

Втората фестивална вечер на 12 юни от 20 часа в Етнографския музей ще се превърне в празник на младите виртуози. На сцената ще излязат възпитаниците на Националното училище за музикално и танцово изкуство "Добрин Петков", които са лауреати и носители на първи награди от престижни конкурси през 2017 г. Николай Маринов, Борис Петков, Георги Чиколов, Борис Биков, Марияна Стоева, Екатерина Стоева, Виктор Василев, Ренцо Ставрев, Юлиан Станчев, Калоян Василев, Георги Грозев и Симеон Попов  ще изнесат своята концертна програма в чест на 95 години от рождението на Добрин Петков.

Третата вечер на камерния фест на 13 юни от 20 ч., ще се случи в алтернативно пространство - Вее Bop cafe. Там ще звучат парчета на Дж. Кърн, К. Портър, В. Йънг, Бр. Капер, С. Фeйн, Т. Монк, Дж. Шиъринг, Ч. Паркър, М. Дейвис, С. Ролинс, П. Матини, Зл. Стефанов, Л. Тодоров в изпълнение на Лука Тодоров (пиано), Антон Динев (китара), Златко Стефанов (бас китара), Иван Енев (барабани). 

Рецитал на пианистката Ивайла Кирова (Германия) ще предложи програмата на 14 юни от 20 ч. в Етнографския музей. Ден по-късно отново там е изявата на румънското трио Академика"  с интересен репертоар с творби на Й. Собек, М. Хейдрих, С Пауца, Р. Козма, П. Гъйске – А. Симион.

На 16 юни в музея е гостуването на дуоо "Суреда-Тахтаджиева" от Испания. Каталина Суреда и Дина Тахтаджиева ще свирят творби на Р. Шуман, М. де Файя, Фр. Момпоу. В неделя - 17 юни, ще се насладим на изпълненията на баритона Руси Ников и пианиста Павел Качнов. Песенната вечер е с избрани романси от Чайковски и Рахманинов и е под патронажа на мецената инж. Димитър Георгиев, собственик на козметична компания "Роза Импекс”, Почетен консул на Украйна в Пловдив.

Последният фестивален концерт в Етнографския музей е на 18 юни от 20 ч. Ценителите ще се насладят на изпълненията на дуо "Юника" (Русия).  Юлия Друх (кларнет) и Николай Гангнус (пиано) са избрали творби на Р. Шуман, Й. Брамс, Г. Малер, Кл. Дебюси, Фр. Пуленк за гостуването си под тепетата. 

Официалното закриване на 54-ия Международен фестивал на камерната музика е на 21 юни от 20 часа в Вее Bop Сafe с концерт на "Димитър Льолев квартет". Димитър Льолев (саксофон), Мартин Ташев (тромпет), Александър Логозаров (китара), Борис Таслев (бас) и Васил Вутев (ударни) ще изпълнят авторска узика на Димитър Льолев от албумите „Родопология" и „Източни сенки".

Билети за фестивала се продават на на касата пред Община Пловдив и пред  Етнографския музей преди концертите.

54-ият Международен фестивал на камерната музика се провежда с финансовата подкрепа на Министерството на културата, Община Пловдив и генералния спонсор инж. Димитър Георгиев, собственик на козметична компания „Роза Импекс”. Фестивалът е част от културния календар на Пловдив в подкрепа на инициативата Европейска столица на културата – Пловдив 2019.