Прочутото корейско сопрано Хай Йоон Ли ще пее тази вечер от 21 часа в спектакъла „Мадам Бътерфлай” на Античния театър. Операта на Пучини ще даде старт на фестивала Opera Open.

Ли ще се превъплъти в образа на „пеперудата”. Това е една от ролите, с които публиката и критиката в Европа я идентифицират. Последните години тя блести като Мадам Бътерфлай в Шотландската опера, потвърждавайки успеха си в оперите на Дъблин, Магдебург и Лисабон. В спектакъла корейската певица си партнира с Георги Султанов, Елена Чавдарова-Иса, Свилен Николов, Марк Фаулър, Евгений Арабаджиев, Светлана Иванова и други.

Диригент на спектакъла е италианецът Якопо Сипари Ди Паскероли, който е бил музикален директор на Македонската държавна опера и балет, главен гост на Пучини фестивала в Торе дел Лаго, както и гост-диригент на Оперния фестивал на Помпей. Ди Паскероли е дирижирал „Мадам Бътерфлай” над сто пъти.  

Концертмайстор на оркестъра на Опера Пловдив е Мичо Димитров, диригент на хора е Константин Добройков. Спектакълът е дело на доц. Нина Найденова. Сценографията с оригинален 3D мапинг е дело на Петко Танчев от авангардния колектив „Мелформатор”. За първи път на Античния театър се инстари и въртяща се сцена, която съдейства за прехода на картините и прави танца с ветрила на японските гейши още по-ефирен. Колоритните копринени кимона са дело на художничката Цветанка Петкова-Стойнова, а хореографията е на Боряна Сечанова.

Ето какви други събития има в събота в Пловдив: