„На откриването на Пловдив – Европейска столица на културата освен хилядите хора, имаше над 1000 официални гости“, това заяви кметът на Пловдив Иван Тотев по време на работна среща с кмета на град Дрезден Дирк Хилберт.  Делегация от Германия пожела да разговаря с пловдивския градоначалник, впечатлени от спектакъла, на който бяха свидетели снощи и с който официално стартира проектът Европейска столица на културата.

„2 години подготвяхме програмата с над 360-те събития, а подборът беше на конкурентен принцип, с оценка от жури“, обясни Иван Тотев на гостите от град Дрезден, който също ще кандидатства за престижната титла Европейска столица на културата. „Много от проектите, които спечелиха оценката на журито и са включени в програмата са международни. Част от проектите са многогодишни. Това е нещо, което ни различава от другите европейски столици на културата, където участниците се посочат, а не се избират и това е нещо, което журито за Европейска столица на културата оцени много положително“, допълни кметът.

Дирк Хилберт остана изненадан, след като разбра, че са отправени покани за участие с различни проекти и към останалите 4 града на България, които стигнаха до финала на надпреварата.

Освен с делегация от Дрезден кметът  проведе работни среща за обмяна на опит и с делегации от италианския град Лука и гръцкия Ираклион. Всички те отправиха пожелания за успешна и незабравима година на Пловдив като Европейска столица на културата.