Известният драматург Захари Карабашлиев получи преди минути награда "Христо Г. Данов", съобщи Plovdivnow.bg. Церемонията по връчване на отличията протича в момента в къщата на родоначалника на българското книгопечатане в Стария град. 

Варненецът Карабашлиев бе отличен с приз в категория "Българска художествена литуратура" за романа си "Хавра", посветен на една необикновена любов.

Втората награда е за превод на художествена литуратура. Тя ще отиде при Надежда Розова за превода й на "Химера" от съвременния американски авткор Джон Барт.

В категория "Хуманитаристика" ще бъде отличена Инна Пелева за книгата й "Георги Марков. Снимки с познати“. 

Награда за "Изкуство на книгата" получава издателство "Лист“ за поредицата "Детски шедьоври от велики писатели". 

"Лупо и Тумба" на Петя Кокудева пък е най-доброто издание за деца. 

Амелия Личева пък е отличена за представяне на българските книги в електронни и хартиени издания, в категория "Представяне на българската книга". 

Столична община получава отличие за "Библиотека и библиотечно дело". Сайтът "Българска илюстрация" грабво отличието в категория " Електронно издание и нови технологии".

Носител на наградата за цялостен принос в националната книжовна култура стана Недялко Йорданов. Името на победителя се определя от министъра на културата.

Освен пластика, наградените получават и сума от 1700 лв. Наградата се присъжда ежегодно за принос в националната книжовна култура през едногодишния период от последното й връчване. Насочена е към всички творци, свързани със създаването и популяризирането на книгата – автори, преводачи, издатели, художници, критици, библиотечни дейци, книгоразпространители. Неин обект са всички жанрове в областта на литературата – художествена литература, хуманитаристика, литература за деца, електронно издаване и нови технологии.

Номинираните и наградените се определят на конкурсен принцип от жури, определено със заповед на министъра на културата.