"Искам животните да имат пушки, за да бъде битката им с хората равностойна", каза известният писател Джефри Мур, който представи романът си  "Клубът на изчезналите видове" снощи в Пловдив. Темата на третата книга на автора е бракониерството и издевателствата над животните. Само преди дни Мур е прззентирал книгата на световната среща на писателите на криминални романи, която се е провела в Истанбул. Мур очевидно не се засяга от факта, че го причисляват към авторите на криминални романи. Други отзиви за книгата я определят като „фантастичен роман, изключително литературно постижение, което не се вписва в един-единствен жанр - едновременно изтънчено и брутално“ /Хедър ОНийл, автор на Lullabies for Little Criminals/ или „Творба, която не само интригува, но и образова“ /Times Literary Supplement/. 

Мур е eдно от известните имена на съвременната канадска литература. Първият му роман Prisoner in a Red-Rose Chain спечели литературната награда на Британската общност (Commonwealth Writers Prize) през 2000 г., а втората му книга - "Творците на памет" от 2004 г. - още 15 отличия, включително на Асоциацията на канадските писатели. Българското й издание получи специалната награда "Кръстан Дянков" за превода на Невена Дишлиева-Кръстева.

Работи с изключителна прецизност, като влага много от времето за да проучи темата на поредната си книга. До този момент е издал три романа, като всеки от тях му е отнел 4-5 години. Вторият - "Творци на памет"  е своебразна компилация между литература и наука. Отзиви за нея са публикувани дори в престижни медицински издания. Правата за филмиране и на трите романа са откупени и е възможно да се превърнат в холивудски сценарии. 

"Исках да пиша още от 18-годишен, но нямаше за какво. Започнах едва когато вече бях на 40" признава авторът, който се отнася изключително отговорно към словото. "Ако някой очаква да стане писател без да е внимателен към знанията и детайлите, свързани със стила на писане, се лъже. Първо научете правилата и тогава ги нарушавайте" съветва Мур.

Писателят отговори с чувство за хубор на всички въпроси, зададени от публиката. "Джъстин Трюдо е добър човек, но за съжаление прилича на майка си, която е известна с това, че е спала с Мик Джагър, а не на баща си Пиер Трюдо, който беше интелектуалец. Но какъвто и да е, той е в пъти по-добър от президента на Щатите" коментира Мур. Тъй като публиката очевидно прояви сериозен интерес към личността на канадския премиер, писателят разказа, че в Канада усилено се говори, че Джъстин всъщност е син на Фидел Кастро, с когото майка му Маргарет се "разбирала много добре". 

Канадецът заяви, че България е най-екзотичната страна, в която е издаван негов роман и която посещава, поради разпространеното мнение, че „никой мъж не посащава България с гаджето си“.

Събитието в студиото на БНР бе организирано от издателство "Жанет-45" в рамките на "Европейски писателски срещи". С участието на Роджър Мур, издателката Божана Апостолова заяви че слага край на на своето участие в тази платформа. "Пловдив става все по - духовен град, аз лично се изтощих от премиери" заяви тя.