Пловдивчани и гостите на града могат да се срещнат с известния исландски писател Йон Стефансон от 18.30 часа в Културния център на радио Пловдив. Авторът е в Пловдив по покана на фондация „Европейски писателски срещи“.
 
Стефансон ще се представи с втората си книга на български език „Тъгата на ангелите“. Първият му роман „Между рая и ада“ предизвика огромен интерес у нас. 
 
„С изумителното си перо, финеса, деликатността, дълбочината и с подбора на думите, Стефансон не само достига до душите на читателите си, но с магическа сила прониква в тях. Намества пластовете, прегръща ги с таланта си и ги извисява с вяра в един по-стойностен свят.“, твърди за книгите на исландския писател издателката Божана Апостолова пред Дарик. „Не ви обещаваме, а сме сигурни, че тази среща ще е празник за онова, което липсва на всеки от нас!“, допълва още тя.
 
Срещата се осъществява с финансовата подкрепа на община Пловдив и е част от Календара на културните събития за 2017 година. 

Йон Калман Стефансон е роден през 1963 г. в Рейкявик. Поет, романист и преводач, той е един от най-изтъкнатите съвременни исландски писатели. Има четири номинации за Литературната награда на Северния съвет, носител е на Исландската литературна награда (2005) за романа си „Лятна светлина и след нея пада нощ“ и на шведската литературна награда на името на Пер Улов Енквист (2011) за „Между рая и ада“. Неговите произведения са преведени на десетки езици.

Преводачът Стефан Паунов е роден през 1977 г. От 2001 г. живее и работи в Исландия, където завършва исландска филология и международен бизнес. В негов превод на български са издадени исландските автори Сьоун, Ейнар Маур Гвудмундсон, Ирса Сигурдардотир и Ойдур Ава Олавсдотир.