Среща с писателя Димитър Герганов и представяне на новата му книга „Военно-монашеските ордени” ще се състои днес от 18 часа в Литературния салон на читалище „Алеко Константинов“ в Пловдив.

Новата книга на Димитър Герганов „Военно-монашеските ордени” разказва военната и политическа история на 13 християнски военни ордена, сред които на тамплиери, хоспиталиери, тевтонци, ордените на Калатрава, Сантяго, Алкантра, Томар, Военния орден на Христос... както и на асасините от държавата Низари.

Така читателят ще добие цялостна, а не фрагментирана представа за картината в Светите земи през XII-XIII в. и значителна част от Европа до началото на XVI век. Вековното противопоставяне между християнския и мюсюлманския свят и борбата за покръстване на езичниците са формалното основание за съществуването на ордените. Веднъж устроили се обаче, някои от тях ще отидат много по-далеч и ще създадат свои държави. Други ще тръгнат по различен път, натрупвайки баснословни богатства, които ще предизвикат апетитите на монарсите и ще предопределят заличаването им под една или друга форма.

Димитър Герганов е български писател от Пловдив. Автор е на епоса „В сянката на Боговете” – трилогия, която пресъздава античния свят на траки, гърци, перси и техните богове, както и на историческия роман „Конспирацията Хазара”. Димитър Герганов има над 150 публикации от аналитичен и обществен характер в печатни и електронни медии. Представял е своите книги пред публика в Пловдив, Асеновград, София и Пазарджик, както и на различни фестивали. Основател и водещ е на Пловдивско историческо общество – исторически формат пред публика, в който се разглеждат теми от българската и световната история, като гостуват водещи български историци, археолози, етнолози и университетски преподаватели.

Авторът ще бъде представен от Елена Диварова.