Литературният салон на читалище "Алеко Константинов - 1954" в Пловдив представя новата книга на Надежда Бонева "Непознатият Константин Величков. Константин Величков и италианската литература" днес от 18 часа. Водещ ще бъде Иван Христов.

"Трудът на д-р Надежда Бонева е несъмнен принос в изследването и популяризирането на този заслужил и недостатъчно изучен наш писател и преводач. Заедно с това той има и своето значение за по-широкото осветляване на българо-италианските книжовни и културни връзки", казва проф. д.ф.н. Христо Трендафилов.

Константин Величков е известен книжовен и обществен деец, поет, писател, преводач, художник, с възрожденски идеали и европейска култура. Той е значителна фигура, която активно участва в сложния процес на промяна и европеизиране на културния живот на България след Освобождението, като строител на много духовни мостове.

Надя Бонева е университетски преподавател, преводач, поет и писател. От дълги години живее и твори в Италия, където се радва на признанието като италианска поетеса. Автор е на дисертационен труд „Константин Величков и италианската литература”, на стихосбирките: „Страхът от самотата на щурците”, „Любовен дует”, “Semi di zezero”, „Duetto d’amore”, „Нежността на утрото” и романа „Едно лято в Париж”. Участва в редица международни конкурси и антологии в Италия.