Международният фестивал на поезията „Орфей“ събира в Пловдив поети от САЩ, Франция, Италия, Испания, Турция, Дания, Израел, Украйна, Бившата югославска република Македония, Румъния, Гърция, Сърбия и България. 

От 10 до 14 май 2018 г. Малката раннохристиянска базилика ще отвори вратите си за езика на поезията. В обединяващата среда на култура, изкуство и литература ще бъдат осъществени две поетически четения, съпътствани от културно-образователен семинар и писателски форум. Съвременните творчески послания ще се срещнат в атмосфера, облъхната от антично и средновековно културно наследство. Гостите на фестивала ще посетят знакови места на българската история и духовност като Бачковския манастир, Тракийската гробница в Старосел и Хисарската крепост; ще се присъединят и към традиционното за Пловдив празнично шествие на 11 май в чест на делото на светите братя Кирил и Методий. 

„Орфей“ – Пловдив 2018 цели основаването на една, надяваме се, дълготрайна и стойностна традиция на творческо общуване. Проектът е приносен и за провеждането на Пловдив – Европейска столица на културата 2019, тъй като е конкретно насочен към създаването и разширяването на културна аудитория и литературни контакти и разбира се, към създаването на фестивална платформа за провеждането на литературни събития в рамките на тази знакова за Пловдив и България европейска инициатива. 

По време на фестивала ще бъдат връчени няколко награди: „Лирата на Орфей“ – за стихотворение от поетическите четения; „Орфей“ – за цялостно авторско представяне; „Евридика“ – за любовна лирика, „По следите на Орфей” – за текст от писателския форум на тема „Фигурата на Орфей – между мита и мига”. 

Поетическите текстове на участниците в „Орфей“ – Пловдив 2018 са  публикувани в многоезично книжно издание. Материалите от писателския форум ще излязат в книга билингва (на български и на английски език) след приключването на фестивала. 

Специални гости на фестивала са министърът на културата на Боил Банов, министърът на културата на Бившата югославска република Македония Роберт Алагьозовски, чийто домакин е кметът Иван Тотев, председателят на Парламентарната комисия за култура и медии Вежди Рашидов, посланици и културни аташета на страните, откъдето са поетите. 

Проектът „Международен фестивал на поезията „ОРФЕЙ“ – Пловдив 2018“ е реализиран с финансовата подкрепа на "Културна програма за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018“ на Национален фонд „Култура“. 

ПРОГРАМАТА НА ФЕСТИВАЛА

10.05.2018, четвъртък 

18 ч.,  Откриване на фестивала в Малката базилика.

Представяне на гостите и домакините с поетическо четене. Официални гости: Министърът на културата на България, Министърът на културата на Бившата югославска република Македония, Кметът на Община Пловдив, Министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС, Председателят на Парламентарната комисия по култура, Посланици, консули и културни аташета на страните, от които са участниците във фестивала. Вход свободен.

11.05.2018, петък 

10.30 – 12.00 Участие в Празничното шествие, посветено на Св.Св. Кирил и Методий, тръгващо от Хуманитарната гимназия „Св. Св. Кирил и Методий” до Стария Пловдив. 

14.30 – 16.30 – Цикъл лекции с презентации, посветени на тракийското културно наследство и историята на град Пловдив. Писателски форум на тема „Фигурата на Орфей – между мита и мига”. Малка базилика на Пловдив. Вход свободен. 

19.00 – 21.00 – Концерт на световноизвестното италианско камерно дуо Луиза Селло /флейта/ и Бруно Канино /пиано/. Дом на културата „Борис Христов”. Специален гост – Посланика на Италия в България Н. Пр. Стефано Балди. 

12.05.2018, събота

10 – 12.00 – Откриване на Народен събор и Панаир на занаятите в парк Лаута с автентичен български и балкански фолклор, занаятчийски работилници, училище за народни инструменти с над 3000 участници от цяла България. Вход свободен. 

18 – 20.00 - Поетическо четене в Малката базилика. Церемония по награждаване. Наградите се връчват от Кмета на Община Пловдив, Министъра на културата на Р България, Министъра на културата на Бившата югославска република Македония, посланици, консули и културни аташета. Вход свободен. 

13.05.2018, неделя 

10 – 16.00 Познавателно пътешествие до Бачковски манастир, Тракийската гробница в Старосел и Хисарската крепост. Посещение на винарски изби в Старосел.