Казват, че втора книга се пише по-трудно и е спад в сравнение с дебютната. “Зона на лична нерикосновеност” от Милчо Караиванов показва обратното. Представянето на романа е на 26.04.2018 г. (четвъртък) от 18,00 часа в първо студио на Радио Пловдив.

Не е обичайното крими с надделяване на “добрите”. Тук има само “лоши” и “по-лоши”. Брилятно навързаните сюжетни серпентини приличат на шахматна партия, изиграна като покер. Блъф след блъф. Битува поколение със съвършена, генетично наследена “интригална система”, която превъзхожда класическите интегрални схеми. Накрая младият компютърен специалист пчели мача (чантата с парите), но не е щастлив. Да живее като вечно преследвано животно? Не, по-добре да се изолира в зона на лична неприкосновеност.

Невъзможно е. В ключови моменти по страниците на романа се появява уж второстепенен персонаж – лекар в психиатрична клиника. Циник със зловеща практика, удостоен с прозвището доктор Менгеле. Ето единственото му изречение: “В аптеките предлагат от пиле мляко, само в моята лаборатория може да се намери от крава яйце”. Кулинарният шедьовър е несъвместим с живота. По-скоро човек може да се сдобие с яйце от крава, отколкото да си осигури зона на лична неприкосновеност в този свят, настръхнал като абордажна кука.

Милчо Караиванов е роден през 1958 година. Икономист с висше образование, работил в БНБ. От четвърт век е в частния бизнес, свързан с електронизацията на търговските банки.