Новата книга на пловдивската журналистка, театровед и автор на няколко книги за културата, историята и хората на Пловдив Пенка Калинкова този път отваря прозореца към света и търси там великолепните съвпадения, за да открие над 20 любовни истории за градове и хора.

Книгата не е туристически справочник, както обяснява авторката, макар че в нея има много данни, интересни за хората с душа на пътешественик. Не е пътеводител, който отмерва маршрути, но не задълбава в подробности там, където е пламнал внезапен интерес към детайл или стара история. Човек никога не знае кога някоя стара врата или живописен ъгъл на улица ще му " проговори", но споменът за емоцията, избухнала внезапно, ще го връща обратно и обратно към този момент.

Преживяването никога не е едно и също. Можеш ли да се влюбиш в един град само за три дни? Напълно възможно, ако от пръв поглед го припознаеш за свой, ако неговите знаци, послания и образи са в синхрон с душата ти. "Защо ме вълнуват книгите на Патрик Модиано и Юрий Трифонов, филмите на Клод Льолуш, Джузепе Торнатори, Никита Михалков, картините на големите художници на своето време...Защото възкресяват по един техен си безподобен, но и много достоверен начин настроенията, аурата на времето, на епохата", казва авторката. "И се опитвам да видя, да преживея и съпреживея откриването на великолепните съвпадения и намирания- между живот и творчество, между места и хора, време и характери..."

Пенка Калинкова си спомня как на 14 юли 2008 година е разказала в подножието на Триумфалната арка на едно момиче историята на доктор Равик и Жоан Маду. Декорът на един от най- добрите романи на Ерих Мария Ремарк, който носи същото име, беше същият и не беше. Когато се върнахме в България, момичето потърси и прочете романа, така връзката с времената отпреди 60 години беше възстановена."

Откриваш съвпадения обикновено там, където ги търсиш, но реалността често те изненадва. " Както в двореца в Дубровник изведнъж чух неземно пеене. Откъде идва то? Така попаднах на изпълнители на " клапа". Не знаех за този тип пеене. Това беше дори по-неочаквано и интересно от Хора на евреите от „Набуко“, изпълняван акапелно и спонтанно до фонтана Треви в една римска нощ. Пееха възрастни и млади самодейци от малък италиански градец."

Ако обичате живота като приключения, като поредица от свои открития, значи сте отворили правилната книга.

"Великолепните съвпадения. 20 и повече любовни истории за градове и хора" ще бъде представена на читатели на 22 февруари, четвъртък, от 17.45 в сградата на ОЕ "Шалом", улица "Христо Г. Данов" № 20.